ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2021 20:26:00

Politické spory nemohou převážit nad lidskými životy

Politické spory nemohou převážit nad lidskými životy

Komentář na facebookovém profilu k situaci migrantů na polsko-běloruské hranici

 S klesajícími teplotami a zhoršujícím se počasím se situace lidí na hranici Polska a Běloruska, obzvláště v případě seniorů a malých dětí, mění v hotové peklo. Minimálně patnáct lidí již zemřelo a další tisíce mohou být na životě ohroženy. Jsou vyčerpaní, podchlazení a hladoví.

Polsko na hranici s Běloruskem samozřejmě čelí velmi složité situaci. Je to ale právě právní stát a dodržování zákonů, co nás od diktatur jako je Lukašenkova odlišuje.

Parlament v Polsku přijal v říjnu zákon, který umožňuje vracet násilím migranty za hranice, což je ovšem v rozporu s úmluvami, kterými se Polsko zavázalo.

Polská vláda aktivně brání přítomnosti zdravotníků a humanitárních pracovníků v oblasti. Nevpustila Lékaře bez hranic ani Červený kříž. Pomoc tak plně leží na místních lidech, kterým (zatím) nebylo možné pohyb zakázat.

Vláda také brání přítomnosti novinářů v pohraničí. Je to v rozporu se svobodou projevu a získávání informací, tak jak jej definují mezinárodní závazky. Svět tak nemá nezávislé informace o tom, co se tam děje.

Jedinou oporou obětem této zvrácené mocenské hry je tak místní humanitární skupina Grupa Granica, které můžete na činnost přispět na tento účet:

Číslo účtu: PL 12 1750 0012 0000 0000 4087 4232 (Raiffeisen Bank) Swift Code (BIC): RCBWPLPW

Zároveň se všichni dobrovolníci na místě shodují, že ze všeho nejvíce potřebují, aby se informace o situaci dostaly k co nejvíce lidem. Sdílejte proto prosím nejen tento příspěvek, ale především tento otevřený dopis polské vládě (ZDE).

Protože jak v jeho znění uvádí Nina Baše, "Politické spory nemohou převážit nad lidskými životy. Přihlížet utrpení znamená podílet se na něm. A polská vláda má jakožto moderní evropský stát možnost řešit krizovou situaci na hranicích tak, aby byla zachována nejen bezpečnost státu, ale zároveň lidskost."

Děkujeme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama