ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2021 5:34:00

Zájem o cestování nočními vlaky se zase vrací

Zájem o cestování nočními vlaky se zase vrací

Komentář na facebookovém profilu k podpoře ekologické dopravy po železnici

 Představte si, že teď večer usedáte do vlaku... Cestovat za prací nebo na dovolenou po Evropě šlo ještě před pár lety hustou sítí nočních vlaků. Ta se ale díky neférové konkurenci letecké dopravy postupně rozpadla. Proč? Létání je totiž daňově zvýhodněné – a to je nefér. Vůči vaší peněžence, i vůči přírodě. Letadlo je totiž mnohem méně ekologický dopravní prostředek.

Zájem o cestování nočními vlaky se ale zase vrací. Lidé chtějí cestovat ekologicky a oceňují i pohodlí, které noční vlaky nabízí. Večer si v klidu ustelete a ráno se čerství probudíte v cílovém městě. Velký zájem je u nás i o dovolenkové spoje do Chorvatska.

Fungující spoje nočních vlaků zejména na západ od nás ale chybí. Jako Zelení prosazujeme napojení nočních linek na důležitá města na západě – Frankfurt, Brusel, Amsterdam nebo Paříž. Chceme také, aby daně a poplatky pro vlaky srovnaly s těmi leteckými, aby nebyla železnice znevýhodněna. A také prosazujeme, aby stát více investoval do obnovy a rozvoje nových spacích vozů. Třeba tak jako v Rakousku – i díky tomu, že rakouská vláda s účastí Zelených má životní prostředí jako prioritu, jsou dnes rakouské dráhy evropskou špičkou v nočních vlacích.

Náš spolupředseda Michal Berg je velký fanoušek nočních vlaků a pro své cesty po Evropě je používá velmi často. Dokonce o nich píše na svém blogu ZDE.

A co vy a noční vlaky? Pamatujete si je z dětství, využíváte je i dnes, nebo jste jimi ještě nejeli?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama