ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2017 19:50:00

Zelení vyrazí proti Babišovi se Selským rozumem

Zelení vyrazí proti Babišovi se Selským rozumem

Zelení v rámci své předvolební kampaně navštíví 82 měst po celé České republice. Na cestu vyrazí v “zeleném karavanu”, který symbolizuje tři pilíře zeleného programu - čistou přírodu, moderní stát a jistoty a bezpečí.

 U svého karavanu a v místních společenských sálech budou promítat film Selský rozum režisérské dvojice Vít Janeček a Zuzana Piussi. Film odhaluje pozadí podnikání Andreje Babiše a jeho koncernu Agrofert. Na cestu po českých městech s filmem vyrazí karavany 5. září 2017.

Základem zdravého života je pro Zelené kontakt s přírodou. U karavanu tak Zelení otevřou dočasnou zahrádku, ze které si každý kolemjdoucí odnese domů semínka a sazeničky. Bude se popíjet tradiční zelený čaj a u karavanů si navíc každý může nechat změřit krevní tlak. Připravená bude i pestrá zábava pro děti.

Zelení kandidáti a kandidátky budou u karavanu diskutovat udržitelné alternativy pro české zemědělství i českou přírodu - s kvalitní péčí o zemědělskou půdu, ochranou krajiny proti suchu a produkcí dostupných a zdravých potravin.

Promítaný snímek “Selský rozum”, který je uváděn s podtitulem „film o obdělávání půdy a péči o zemi“ ukazuje, jak Babišův zemědělský koncern Agrofert nakládá se zemědělskou půdou, jak Babiš dokázal zmonopolizovat celý zemědělský cyklus a jak si k tomu uzpůsobil dotační toky. Upozorňuje na to, jak se Babišův nezdravý způsob hospodaření projevuje na českém venkově, kde kromě pracovních míst devastuje i krajinu a zemědělskou půdu.

Film nebyl natočen na zakázku žádné politické strany. „Podle Andreje Babiše je náš film propagandou ČSSD, jediná ze stran, která však skutečně projevila zájem o jeho promítání v rámci své kampaně, jsou Zelení. My ten film ale nabízíme i všem dalším politickým stranám,“ říkají Zuzana Piussi a Vít Janeček.

Zelení se tedy jako první rozhodli takové možnosti využít. “Jdeme proti Babišovi - ale konkrétně. Chceme, aby lidé viděli, jakým způsobem podniká a co je tudíž jeho bytostným zájmem v politice. Babiš nechce zvyšovat platy, protože by to ohrozilo jeho podnikání. Babiš nechce kontroly znečišťování ovzduší, protože by to ohrozilo jeho podnikání. Babiš nechce kvalitní potraviny, protože on vyrábí nekvalitní potraviny. A ve velkém,“ vysvětluje předseda Zelených Matěj Stropnický.

Zelení chtějí posílit roli vlastníků půdy, přesměrovat dotace od obřích koncernů k malým farmářům a zemědělcům, kteří mají k půdě hluboký vztah a myslí při jejím opečovávání i na budoucí generace.

Agrofert, potažmo tedy Andrej Babiš, je největším příjemcem dotací v ČR. Velké agrokoncerny nevěnují polím potřebnou péči. Naopak spotřebují tuny chemikálií s cílem vytěžit z půdy okamžitý zisk. Takové hospodaření ničí úrodnou půd@777 527 243u, připravuje venkov o pracovní místa a ohrožuje krajinu, kterou potom více postihuje sucho. Na tato rizika chtějí Zelení snímkem především upozornit.

Dva karavany budou jezdit od 5. září do 19. října 2017 a postupně navštíví 82 měst. Podrobný rozpis trasy je ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama