TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2011 15:43:28

Pavel Richter: Komu patří 14 % podílu v Pražských službách?

Pavel Richter: Komu patří 14 % podílu v Pražských službách?

Pražské služby, dividenda, Soranus (tj.gynekolog), Nettrubino Limited a jejich vlastníci.

Na pondělní valné hromadě Pražských služeb a.s. dojde ke schválení výplaty dividendy. Praha drží 74 % akcií, cca 10% je u drobných akcionářů a 14 % drží od loňského podzimu firma Soranus (= gynekolog viz: http://en.wikipedia.org/wiki/Soranus_of_Ephesus). Je registrovaná na Kypru a jejím majitelem je britská firma  Nettrubino Limited se sídlem v Londýně. Slovo netturbino v italštině znamená popelář (v zásadě předmět podnikání Pražských služeb), jenže při zápisu firmy zřejmě někdo přehodil dvě písmena, a tím vznikl název Nettrubino. Bohužel, dál se v pátrání nedostaneme.

 O konkrétních osobách ovládající těchto 14 % Pražských služeb můžeme jen spekulovat. Nebude to zas tak těžké. Předchozím vlastníkem byla PPF a jak je vidět z výročních zpráv, moc velký vliv na rozhodování magistrátu neměla. Minimálně od roku 2005 nebyla vyplacena žádná dividenda i když firma zisky tvořila. V tuto chvíli je tak ve společnosti nakumulován nerozdělený zisk hodně přes 300 mil Kč.

V pondělí, hned na první valné hromadě po změně vlastníka, dojde k vyplacení dividendy, která je vyšší než zisk vytvořený v příslušném účetním období. Na Radě HMP navrhoval toto vyplacení první náměstek Březina a z průběhu schvalování (reakce některých radních z ODS) je patrné, že nový akcionář pravděpodobně umí velmi dobře komunikovat s ČSSD. Dalším indikátorem pro určení vlastníka by mohlo být obsazení statutárních orgánů. Počkáme po valné hromadě,  kdo bude zvolen.

Vyplacení dividendy je zcela novou skutečností v této společnosti a proto můžeme spekulovat o dalším vývoji v jejím směřování. Jsou v zásadě dvě možnosti, jak tyto služby pro Prahu zajišťovat ekonomicky výhodně:
 
1. Ve spravedlivých tendrech maximálně otevřít trh s těmito službami a pustit do něj konkurenci.

2. Vytvořit prakticky monopolní organizaci a provozovat ji s nulovým ziskem. V tomto případě by bylo férové nabídnout minoritním akcionářům odkup jejich podílů. Vzhledem k tomu , že akcie se prakticky veřejně neobchodují a žádnou dividendu mnoho let nenesly, bylo by nutné zajistit spravedlivé ocenění akcií. Z uvedených důvodů se domníváme, že by cena neměla být horentní. Navíc v rozvaze společnosti je nerozdělený zisk. Tedy společnost by mohla podstatnou část akcií odkoupit sama.
 
V Praze došlo v posledních letech k postupnému přebírání většiny výkonů v této oblasti právě Pražskými službami. Pokud nebudeme hovořit o monopolním dodavateli, tak tedy rozhodně o dominantním. Vypadá to tedy, že se Praha vydala druhou z naznačených možností.
TOP 09 bude pozorně sledovat, kam bude svými lodivody tato společnost navigována. Rozhodně se budeme snažit zabránit jakémukoliv kroku, který by byl pro Prahu nevýhodný.
 
Loutkáři vodící pražskou koalici vystrčili první tykadla. Uvidíme, jak se bude dařit primátorovi odolávat těmto tlakům.

Ing. Pavel Richter
místopředseda Klubu zastupitelů TOP 09 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama