ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2013 11:39:44

Vedení Prahy 1 nájemníky nechrání

Vedení Prahy 1 nájemníky nechrání

Po téměř tříhodinové diskusi odhlasovalo zastupitelstvo Prahy 1 hlasy členů TOP 09, ČSSD a ODS prodej sedmi osmin domu na Václavském náměstí 39. Protinávrh Kateřiny Klasnové, aby byl záměr prodeje domu zcela zrušen, neprošel.

"Považuji to za velkou chybu hospodaření městské části a za blamáž na občanech Prahy 1 i na zastupitelích," uvedla Klasnová (VV). Zastupitelstvo Prahy 1 včera přijalo usnesení podle návrhu Oldřicha Lomeckého (TOP 09), na poslední chvíli upravené Filipem Dvořákem (ODS). Usnesením se snaží vzbudit zdání, že sedm osmin domu nabízí v první řadě Družstvu nájemníků, "popř. spoluvlastníku nemovitosti v případě využití předkupního práva", a to za cenu 153 125 000 korun. Právě tuto cenu ale již spoluvlastník s předkupním právem nabídl.

"Nedomnívám se, že budou mít nájemníci vůbec možnost dům koupit, navíc o nic takového nestáli. Když už se Praha 1 měla domu zbavovat, bylo řešením počkat na platnost nového občanského zákoníku a v lednu 2014 rozdělit dům na bytové jednotky, jež by mohli jejich nájemníci privatizovat. Lukrativní nebytové prostory by zůstaly městské části. Obecně jsem ale přesvědčena, že jsme vůbec neměli prodej domu připustit," uvedla Kateřina Klasnová.

Zase Rittig?

Bývalá předsedkyně poslaneckého klubu VV předložila protinávrh, kterým by Praha 1 zcela zrušila záměr prodeje, ale zastupitelstvo jej nepřijalo. Městská část se tak zbavuje domu, v němž je 36 bytů a nebytové prostory o velikosti přibližně tisíc metrů čtverečních. S vysokou pravděpodobností objekt získá spoluvlastník s předkupním právem - firma Václavské náměstí 39, v níž podle důkazů předložených na zastupitelstvu evidentně figuroval nechvalně známý lobbista Ivo Rittig. A je samozřejmě otázkou, zda za firmou dál skrytě nestojí.

"Vedení radnice nejenže nechrání nájemníky, tedy obyvatele Prahy 1. Ale na základě argumentu pochybné rekonstrukce, na niž v současné době městská část nemá finance, se zcela zbavila domu, který i přes nehorázně nízké nájemné v nebytových prostorách vynáší celkem osm milionů ročně, a kdyby byl dobře spravován, mohl by vynášet ještě víc. Rekonstrukci by bylo možné provádět průběžně, protože dům není v havarijním stavu. A i kdyby byl odhad výše rekonstrukce 80 milionů korun správný, mohla mít Praha 1 cca za šest až osm let investici zpět a být nadále vlastníkem lukrativního, opraveného domu," konstatuje Klasnová.

Průbojná politička však ještě věc nepovažuje za skončenou a pokusí se výsledek dnešního zastupitelstva zvrátit právní cestou, i ve spolupráci se sdružením Veřejnost proti korupci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama