Tomáš Korálek

  • ODS
  • Praha 12
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2016 14:48:28

Zvláštní hospodaření na Praze 12

Zvláštní hospodaření na Praze 12

Sběrný dvůr na Praze 12- zvláštní hospodaření s prostředky občanů na Praze 12, celé Praze, celé České republiky a Evropské Unie. Všichni ze svých daní zaplatí mrhání Radních na Praze 12

Zodpovědný hospodář- sběrný dvůr

Zaujal mě článek o sběrném dvoru na Praze 12  uveřejněný v květnu 2016 v Novinách Prahy 12, který navazuje na dubnové zastupitelstvo. Čtu v něm o zodpovědném hospodáři, který koupí pozemek, aby na něm mohl provozovat sběrný dvůr. K tomuto záměru se vedla diskuze i na zastupitelstvu, kde mězaujal dotaz, kolik bude stát nová revitalizace, kolik bude stát provoz dvora a kolik se na něm vydělá. Pan radní Jan Marhoul, zástupce starostky zodpovědný za finance, rozpočet a dotační politiku, odpověděl, že ,,.. z našeho pohledu, my nepotřebujeme na sběrným dvoru vydělávat, my budeme rádi, když nula od nuly pojde.”. Měl snad na mysli, že náklady a výnosy budouvyrovnané v rovině? Zodpovědný hospodář si ale nejdříve musí spočítat, kolik stojí pozemek, kolik revitalizace, kolik provoz a kolik mohu vydělat! Připomínám, že zastupitelé neutrácejí svoje peníze, ale peníze všech občanů EU, ne jen MČ Prahy 12. 

V rozpočtu pro rok 2016 MČ Prahy 12 je připravena částka na provoz sběrného dvora: 350 tisíc korun na nájem pozemku a 1,44 milionu korun na jeho provoz mimo dotace Hlavního města Praha (HMP). Nově však  Radnice přichází s návrhem koupit pozemek za 17 mil. Kč, (14 mil. Kč dostane od HMP a 3 mil. Kč půjde z rozpočtu MČ Prahy 12). A zbytek finančních prostředků potřebných na revitalizaci prý získá z dotací EU. Jenže dotační titul není zatím vypsán! Takže se neví, kdy bude vypsán, jestli bude i pro naši MČ, jestli dotaci dostaneme a kolik se bude moct čerpat. Nevíme ani, kolik bude revitalizace stát, kolik bude stát provoz a kolik bude zisk. Zodpovědný hospodář by nejdříve toto vše zjistil, spočítal a případně pak investoval. Takové chování řádného hospodáře však současné vedené MČ Prahy 12 neuznává. Ale samozřejmě je již odsouhlasená poradenská činnost na studii na revitalizaci sběrného dvora za 250 tis. korun. Zajisté přijdou další smlouvy na poradenskou činnost s dotací a výběrem zhotovitele a to vše za max. cenu 1,95 mil. Kč, aby opět mohlo jít o podlimitní zakázku bez otevřeného výběrového řízení.

Kolik městských částí Prahy má ve vlastnictví sběrný dvůr? Mafie v Itálii vydělává na odpadech, ale hlavně na svozu a ne na sběrném dvoru. Argument, že vlastník pozemku může pronájem vypovědět je zajisté pravdivý, ale co pak s ním bude dělat, když podle územního plánu je pozemek určen k provozu sběrného dvora.

Ještě k mé zmínce o občanech EU. Pozemek se má kupovat z peněz občanů MČ Prahy 12, z peněz občanů Prahy, ale i všech občanů ČR a EU, když příspěvek na koupi pozemku půjde z dotace z Operačního programu Životního prostředí, která se skládá z peněz z EU, státního rozpočtu a z peněz vlastníka.

Chová se takhle zodpovědný hospodář? Musíme vlastnit sběrný dvůr, když nevíme, kolik bude stát. Mají se teď utrácet peníze, když Radnice chce stavět Novou Radnici.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama