Tomáš Pokorný

  • ANO 2011
  • Brno-Vinohrady
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2015 11:31:21

Rovný přístup k informacím je základ občanské společnosti

Rovný přístup k informacím je základ občanské společnosti

Politika není věcí zvolených zástupců ale nás všech. Proto je přístup některých politiků překvapivě zpátečnický. I když, opravdu překvapivě?

 Jak rozhoduje Vaše radnice? Důležitá otázka, na kterou není snadné najít odpověď. Z dlouhodobé zkušenosti obyvatele Vinohrad vím, že přístup k takovým informacím není v naší městské části vůbec snadný. Na schůzích zastupitelů se rozhoduje o budoucím dění od těch nejmenších věcí až po výstavbu nových domů.

Jednání zastupitelstva jsou veřejná, ale ne každý má čas chodit na zasedání osobně. Proto jsem na zastupitelstvu navrhl jednoduchou úpravu jednacího řádu, která nám umožní zápis ze schůze zveřejnit na internetu, aby se každý zájemce mohl snadno seznámit s jejím průběhem. O to víc mě překvapilo vesměs zamítavé stanovisko koaličních partnerů v čele s panem starostou. Argumenty o tom, že si člověk má číst zápis na radnici (v úředních hodinách radnice je většina lidí v práci, takže tato možnost je pro ně nedostupná), že budou využívány k prezentaci opozice nebo o tom, že zákon tuto možnost jasně nedefinuje (zejména proto, že byl napsán v roce 2000, kdy internet byl doménou univerzit) mi připomínaly absurdní dramata Václava Havla. Argumentovalo se také tím, že máme zápis v Informu, který však zápisem není a nic podstatného z něj vyčíst nelze, jak mi dá za pravdu každý, kdo se o politické dění zajímá.

Většina radnic se postupně dostává ke zveřejňování důležitých dokumentů o jednání obce. V zastupitelstvu nebo v komisích rady se probírají veřejné zájmy nás všech a proto není důvod tyto informace tajit a neumožnit co nejsnadnější přístup právě na internetových stránkách městské části. Naštěstí se tyto principy snaží obcím vysvětlit řada neziskových organizací, proto věřím, že se jednou povede přesvědčit i zdejší vedení. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama