Tomáš Vandas

předseda DSSS
  • DSSS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2016 10:47:59

VANDAS (DSSS): Bude polský Majdan?

VANDAS (DSSS): Bude polský Majdan?

V posledních dnech nás „objektivní“ sdělovací prostředky zahrnují hrůzostrašnými zprávami z Polska. U našich sousedů je prý po nástupu nové vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) ohrožena demokracie a evropské hodnoty.

V posledních dnech nás „objektivní“ sdělovací prostředky zahrnují hrůzostrašnými zprávami z Polska. U našich sousedů je prý po nástupu nové vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) ohrožena demokracie a evropské hodnoty, připravuje se zestátnění médií, panuje cenzura, občané se bojí a začínají se proti nové totalitě bouřit.

Skutečnost je však poněkud jiná, než jak ji líčí propaganda českých médií. Nová polská vláda nastoupila totiž zcela jinou cestu, než předchozí kabinet a nehodlá se ve všem slepě podřizovat Evropské unii. Však se již také představitelé Evropské komise nechali slyšet, že jestli to takto půjde dál, komise vyvolá proti Polsku mimořádnou proceduru pro porušení základních hodnot EU.

Jedno se však opomíjí. Strana PiS zvítězila v parlamentních volbách drtivým způsobem a poprvé v postkomunistické éře sestavila jednobarevný kabinet. Své programové cíle a plány před voliči nijak neskrývala a dostala silný mandát. Tedy i k tomu, aby se do Polska vrátila suverenita a schopnost rozhodovat na domácí půdě. Vyhrožování Bruselu jen ukazuje, že to dělá zatím dobře.

Co je však velkým nebezpečím, to je ze strany EU podněcování tzv. opozice k protestům.  Mnozí si ještě vzpomenou, co stálo za rozpoutáním občanské války na Ukrajině. Bylo to nepodepsání asociační dohody s Evropskou unií ze strany prezidenta Janukoviče. Ihned poté začaly být organizovány násilné protesty v Kyjevě, tzv. Majdan, který přerostl v převrat a jedna oligarchistická elita byla nahrazena jinou, tentokrát probruselskou.

Pokud nová polská vláda bude nekompromisně pokračovat v nápravě chyb z minulosti, může se podobný scénář opakovat. Koneckonců, tzv. západní hodnoty a demokracie stály v posledních letech za rozpoutáním velkého množství válečných konfliktů, jejichž důsledky mají hrozivý dopad na celý evropský kontinent.    

Mgr. Tomáš Vandas, předseda DSSS

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama