Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2020 16:13:00

Požadujeme okamžitou demisi ministryně Jany Maláčové

Požadujeme okamžitou demisi ministryně Jany Maláčové

Komentář na facebookovém profilu k aktuálním kauzám předražených zakázek na MPSV.

Hnutí SPD požaduje okamžitou demisi ministryně Jany Maláčové z ČSSD kvůli kauze předražených zakázek na IT na ministerstvu práce. V pondělí 24. února zasáhl na MPSV specializovaný policejní útvar – Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), který zde prováděl úkony trestního řízení. Při této razii byl zatčen náměstek pro řízení sekce ekonomické a ICT Jan Baláč (člen ČSSD) a další osoba. Zároveň zahájil policejní orgán, konkrétně NCOZ - Odbor závažné hospodářské trestné činnosti, trestní stíhání dvou fyzických osob pro zločin pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, a to v souvislosti s probíhajícím a plánovaným zadávacím řízení na veřejné zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Hnutí SPD v této souvislosti požaduje rezignaci Jany Maláčové na funkci ministryně. Hnutí SPD také požaduje důkladné nezávislé prošetření kauzy a objasnění zákulisí celé korupční kauzy.

V minulém volebním období tendry nastartoval tým ministryně Michaely Marksové, čili odpovědnost je jasně na straně ČSSD.

Připomeňme také, že před časem kontroloři NKÚ zjistili nepřesnosti v účetní uzávěrce ministerstva práce ve výši 12,4 miliardy korun. Dále bylo také odhaleno, že fungování vnitřního kontrolního systému neobsahovalo dostatečné kontrolní mechanismy ve vedení účetnictví. A v minulosti mělo navíc dojít k selhání během budování IT systému, kdy byla zaviněna škoda v celkové výši asi 730 milionů korun…

Nejvyšší kontrolní úřad podal před časem i dvě trestní oznámení v souvislosti se špatným hospodařením MPSV. NKÚ se při svém šetření soustředil na období mezi lety 2013 - 2018, kdy stáli v čele resortu tohoto ministerstva zástupci ČSSD (s půlroční pauzou, kdy MPSV vedla Jaroslava Němcová za ANO). Nejdéle, téměř čtyři roky, MPSV řídila Michaela Marksová.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama