Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2022 7:35:00

Účty za plyn mohou přesáhnout i sto tisíc korun

Účty za plyn mohou přesáhnout i sto tisíc korun

Komentář na facebookovém profilu k růstu cen plynu a jejich důsledkům

 Ekonomové oslovení CNN Prima News varují, že ceny porostou i dál. Dodavatelé energií v Česku letos už poněkolikáté zvyšují ceny. Vůbec nejvíc to pocítí rodiny žijící v domě, které plynem ohřívají vodu, topí i na něm vaří. Obdobná modelová domácnost čítající čtyři osoby si dle expertů bude muset jen na složenky za plyn připravit o zhruba 56 tisíc korun více, než na kolik byla dosud zvyklá. Přitom zvyšování cen energií je umělé a vláda Petra Fialy by mu mohla zabránit. Na občany však kašle!

Podle odborníků navíc ceny energií svého stropu stále nedosáhly. Například pokud čtyřčlenná rodina využívá ve svém domě plyn na topení a ohřev vody a loni zaplatila za plyn 25 tisíc, letos se může připravit na účet přesahující 81 tisíc a v roce příštím na složenky za 106 tisíc korun.

Nejhůř jsou na tom rodiny s dětmi, které žijí v domě a topí plynem. V panelákovém bytě bez plynu si čtyřčlenná rodina letos za elektřinu připlatí o 11 tisíc korun navíc. Pokud ale žije v domě a topí plynem, u elektřiny se jí letos zvedne útrata o 22 tisíc korun, a u plynu dokonce o 28 tisíc.

Hnutí SPD dlouhodobě vyzývá Fialovu vládu, která řídí ČEZ, aby zastropovala ceny u nás vyráběné levné elektřiny pro naše spotřebitele a k tomu, aby na unijní lipské burze prodávala pouze případné přebytky naší produkce. Nejenom odborníci na energetiku jako Ivan Noveský, Vladimír Štěpán či Pavel Janeček, ale i nyní i bývalý šéf státem kontrolovaného ČEZ a ještě do loňska vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl říká, že by vláda mohla zajistit levnou elektřinu, ale podléhá lobbistickým tlakům a levnou elektřinu nezajistí. Přitom vláda se mohla domluvit na nižších cenách energie s ČEZ pro české podniky a občany podobně, jako se na tom dohodla slovenská vláda se slovenskými elektrárnami!

Odborník na energetiku Vladimír Štěpán, který obchodoval s plynem desítky let a uzavíral kontrakty pro Českou republiku, Slovensko, Bulharsko nebo Izrael, uvedl, že čeští občané a české firmy platí nejdražší elektřinu a zemní plyn v celé Evropské unii a vláda Petra Fialy (ODS) podle něho proti tomu nic nedělá. Přitom by mohla dojednat minimálně třikrát levnější plyn. Neschopná Fialova vláda by měla podat demisi a přestat ničit životy našich občanů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama