ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2011 16:00:00

Vláda se snaží zakrýt, že hazard v ČR regulován není a nebude

Vláda se snaží zakrýt, že hazard v ČR regulován není a nebude

Senátoři klubu KDU-ČSL nepodpoří zákon o loteriích.

Senátorský klub KDU-ČSL nepodpoří senátní tisk 127, kterým je novela zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách. V pořadí již patnáctá novela zákona o loteriích totiž podle lidovců opět neřeší to nejdůležitější. „Chceme po vládě, aby už konečně hazard regulovala a zdanila ho. Místo toho nám ministři předkládají drobné kosmetické úpravy, které mají vytvořit kouřovou clonu pro veřejnost a zakrýt fakt, že hazard v České republice regulován není a nebude," říká předseda Senátorského klubu KDU-ČSL Václav Koukal.

„Několik let jsme byli přesvědčováni, abychom odložili senátní pokusy o úpravu zákona, protože se chystá nový zákon, který bude komplexně a v souvislostech reagovat na praktické poznatky. Téma regulace hazardu v minulosti KDU-ČSL zásadně rozdělovalo - to když někteří bývalí lidovci, kteří jsou dnes ve své většině členy vládní TOP 09, podpořili vstřícné podmínky pro internetové sázení," připomíná místopředseda senátu Petr Pithart. „Jenže místo nového komplexního zákona je předkládána patnáctá novela, která opět neřeší očekávané," dodává.

  1. Zdanění hazardu

  Společnosti provozující hazardní hry a parazitující na lidské bídě budou nadále v pozici donátora dobročinné činnosti charitativní, kulturní, sportovní, které se budou ucházet o jejich podporu. „Provozovatelé hazardu mají zejména v chudších regionech České republiky - v severním a západním pohraničí - konjunkturu. Parazitují na nezaměstnanosti, šířící se zadluženosti a ji provázející lichvě. Jinde se ale stávají velkorysými donátory, na jejichž existenci musí mít zájem například chvályhodné kulturní instituce. To je zcela absurdní situace, kdy svůdce k sociálním zlům je vnímán jako ušlechtilý dárce," říká v reakci na předloženou novelu předseda Senátorského klubu KDU-ČSL Václav Koukal.

  2. Regulace umístění heren v obci

  Lidovečtí senátoři upozorňují i na to, že pokud bude schválena předložená novela, dostanou se platné vyhlášky obcí regulující herny do rozporu se zákonem. Obce nemají možnost zakázat hazard ze stávajících dlouhodobých smluv. Zároveň novela ruší dosavadní zákaz vydat povolení k provozování výherních hracích přístrojů v sousedství budov škol, školských zařízení, zařízení sociální a zdravotní péče, státních orgánů a církví.

  3. Regulace distančních hazardních her

  Hraní hazardních her na internetu není předmětem přísné regulace, tak jak je tomu například ve Velké Británii a Německu, kde je od roku 2008 hraní hazardních her na internetu přísně regulováno a reklama na internetu zakázána.

  „Ambici vládní novely zákona regulovat hazard považuje KDU-ČSL za velmi nedostatečnou. Vláda by měla prokázat větší odvahu k účinnějším úpravám podmínek povolování a provozování hazardních her. Škoda, že se k tomuto problému členové vlády nepostavili se stejnou razancí, s jakou změnili podmínky pro stavební spoření anebo podmínky pro investory fotovoltaiky," okomentoval postup vlády Václav Koukal. Na závěr dodal, že podle názoru lidoveckých senátorů je nezbytné, aby výnosy ze zdanění hazardu napříště byly pod úplnou kontrolou státního rozpočtu.

 Martin Horálek
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama