Vladimír Hink

  • Vysočina
  • Výbor pro bezpečnost
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2010 14:07:03

Benefity ve sněmovně

Benefity ve sněmovně

Ve sněmovně došlo ke střetu dvou velkých zájmových skupin. V tisku se objevilo několik verzí výkladů toho, oč vlastně šlo. Nemalá část z nich byla víceméně matoucí.

Předně nešlo o zaměstnanecké výhody jako takové. Jde o zdanění těchto výhod. Dnes se počítají z nízké, tzv. "režijní" ceny, stanovené dohodou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. To je samozřejmě další výhoda, jinými slovy daňový únik. A právě tato další výhoda, která jde jednoznačně na úkor veřejnosti, byla a je předmětem kritiky části poslanců inspirované stanoviskem klubu ODS. Smyslem návrhu tedy nebylo rušit benefity, ale odstranit daňový únik zvyšující státní deficit mírou, kterou není snadné stanovit. Nelze totiž vždy dobře určit, jaká část ceny např. za elektřinu nebo jízdenku jsou "režijní náklady" a co je již zaměstnavatelův úmysl, tedy snížit si odvod daně.

Občané většinou pochopí, že solidárnost ve zdravotnickém servisu je něco jiného, než "solidárnost" v placení daní za výrazně levnější jízdenky, nebo elektřinu. Je značný rozdíl mezi věcí nezbytnou a věcí zbytnou. Navíc je tu vynucována solidárnost veřejnosti s lidmi – zaměstnanci, jejichž zaměstnavatel "ty ostatní" rozhodně nehýčká.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama