ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2010 9:00:00

ČEZ změnil postupy

ČEZ změnil postupy

Stanovisko Zdeňka Maršíčka, stínového ministra KSČM pro resort vnitra a místopředsedy Výboru pro bezpečnost PS PČR.

Jako pozitivní lze vnímat, že komando ČEZ v podobě jak ho proslavila nedávno zveřejněná kauza, končí, jak dnes oznámil generální ředitel ČEZ Martin Roman. Pozitivně rovněž hodnotím tu skutečnost, že došlo k převedení u dvou pracovníků útvaru na jinou práci a i to, že do 1-2 týdnů by měl být představen nový etický kodex a rovněž nový organizační útvar, který by neoprávněné odběry odhaloval. Je pro mne však nepochopitelné, že podoba a způsob činnosti nového útvaru není známa.

Představa, že polostátní podnik ČEZ si založil a v utajení cvičil vlastní ozbrojenou složku, která měla prý za úkol vymáhat dlužné finanční částky od občanů za údajně černý odběr elektřiny, mě děsí. Je to podivné a mráz běhá po zádech při pomyšlení, že tento případ není zřejmě ojedinělý. Nejde mi o hledání senzace, ale chci poukázat na hlubší souvislost s vývojem ve společnosti, jehož směr se může vymknout zákonnosti. Již dnes jsme svědky ozbrojování občanů v různých soukromých bezpečnostních službách, svou gardu mají i některá uskupení pravicových extremistů. Z tohoto hlediska stav české společnosti rozhodně nevzbuzuje optimismus, spíše je na místě uvědomit si pravý stav věci. V čem žijeme a kam to spěje? Jistě nejsem jediný, kdo se při besedách s občany setkává s rostoucí obavou o pocit jejich bezpečí a jejich nedůvěrou v nestrannost veřejných institucí. Je logické, že vývoj od roku 1990 přinesl řadu změn v životě společnosti, a to nejen nárůst spotřeby drog, korupce, pronikání organizovaného zločinu i do nejvyšších pater politiky a vedení státu, ale také možnosti získání zbraní všeho druhu. Osobně mě překvapil liknavý postoj vedení ministerstva vnitra k celé této záležitosti a obávám se, zda to nesouvisí s realitou posledních let, kdy se stupňují snahy státu kontrolovat soukromí i bezpečnost vlastních občanů. Hesla o pořádku a bezpečí totiž už zcela přehlušila dřívější důraz na svobodu a lidská práva. Stačí si přečíst některé internetové stránky, sledovat pochody Dělnické strany a hned je jasné, jak by to v budoucnu mohlo vypadat s demokracií, občanskými svobodami a právy.

V postoji nebo reakci ministerstva vnitra mě chyběl přehled, věcnost a zřetelná orientace v problematice, kterou nastolila „kauza“ ČEZ, protože to všechno s sebou nese i schopnost nacházet řešení. A je rozhodně, co řešit. Jedním z možných řešení by podle mne mohl být například zákon, který by řešil problematiku bezpečnostních služeb, neboť problematika řešená v rámci živnostenského zákona je nedostačující. Tento zákon by řešil postavení bezpečnostních služeb, činnost, způsob použití zbraní, donucovacích prostředků a za jakých podmínek mohou být nasazeny. Zákon by měl vycházet z nutného konsensu ve vnitřní a vnější bezpečnosti ČR. Rozhodně by se neměl stát předmětem nelítostného politického boje o jejich ovládnutí a využití ve prospěch toho, či onoho politického uskupení, s touhou dosažení nekontrolovatelné moci. Mohli by se totiž v důsledku absence průhledných zákonných pravidel pozvolna rodit jiní „stavitelé moci“, nežli ti, kteří vzešli z řádných parlamentních voleb. Tito „stavitelé moci“ by sice navenek nepopírali demokratický vývoj v ČR, ale kdyby ten jaksi neodpovídal jejich soukromým a především ekonomickým zájmům, mohli by vytvářet politickoekonomické platformy, opírající se o ozbrojenou složku s cílem utváření budoucí mocenské sestavy za zády voličů. Zkušenost z kapitalistického systému vypovídá, že každá moc, hlavně ta ekonomická, hledá prostředky pro vlastní ochranu zájmů a každá má spolupracovníky a tajně sbírá informace. Z tohoto důvodu i nadále podporuji názory občanů, kteří požadují důsledné vyšetření výše uvedené kauzy a vyvození důsledků vůči odpovědným osobám.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr KSČM pro resort vnitra
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama