ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2010 11:30:51

John nemá koncepci

John nemá koncepci

Stanovisko Zdeňka Maršíčka, stínového ministra ÚV KSČM pro resort vnitra, k protikorupčním opatřením ministra vnitra Radka Johna.

Ministr vnitra Radek John před volbami do Poslanecké sněmovny prohlásil, že má představu o tom, jak bojovat s korupcí.

Skutečnost je však taková, že ani po uplynutí sto dnů ve funkci ministra vnitra nebyl schopen v této oblasti předložit žádnou koncepci. Jediným opatřením byl protikorupční manuál pro občany a manuál proti korupci určený policistům. Oba materiály poskytují rady policistům i občanům, jak postupovat při zjištění, že někdo požaduje úplatek. Policisté se z něj zase dozví, jak by měli řešit korupční případy. Žádná konkrétní opatření v podobě strategie boje s korupcí předložena nebyla. Přitom by bylo potřeba se v oblasti boje s korupcí zaměřit zejména na lepší koordinaci jednotlivých útvarů, které se zabývají danou problematikou. Zejména Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Národní protidrogové centrály a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. V této souvislosti vytvořit Národní kriminální úřad s celorepublikovou působností. Dále pak zabránit úniku informací směrem k organizovanému zločinu. Přijmout v této oblasti komplexní a systémová opatření na základě důkladného vyhodnocení stávající praxe.

V rámci takzvaných nelegislativních nástrojů boje s korupcí jsem názoru, že je třeba zkonkrétnit systém prevence a dalšího vzdělávání zástupců orgánů ČR zabývajících se prosazováním práva. Tato potřeba je v řadě dokumentů uváděna, ale opět bohužel pouze v obecné rovině.

KSČM již v době, kdy se projednávala reforma Policie ČR, tato opatření navrhovala. Pravicovými poslanci však schválena nebyla. KSČM je přesvědčena, že tato opatření by spolu s některými dalšími, která byla uvedena v protikorupčním balíčku minulé vlády, vedla k řešení neuspokojivého stavu v oblasti korupce.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr ÚV KSČM pro resort vnitra

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama