ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2014 11:27:41

Kontrola Úřadu pro zahraniční styky a informace

Kontrola Úřadu pro zahraniční styky a informace

Ministr vnitra Milan Chovanec požádal ředitele ÚZSI aby prověřil hospodaření s majetkem u tohoto úřadu.


V souvislosti s pochybnostmi, okolo nákupu některých nemovitostí Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), požádal Ministr vnitra Milan Chovanec ředitele ÚZSI aby prověřil hospodaření s majetkem u tohoto úřadu a následně jej o zjištěných výsledcích informoval.

 Je to další ukázka toho, že ÚZSI  je jedinou zpravodajskou službou, kde chybí parlamentní kontrola. V České republice působí v současnosti zřízeny tři tajné služby dle zákona č. 153/1994 Sb. o zpravodajských službách České republiky. Jsou jimi Bezpečnostní informační služba, Vojenské zpravodajství a ÚZSI.  Stávající zákonná úprava nestanoví konkrétní způsob, jak se má uskutečňovat parlamentní kontrola ÚZSI. KSČM však Parlamentní kontrolu tohoto druhu považuje za nezbytnou a proto je připravena účastnit se aktivně diskusí, které by vyústily v její ustavení. Poslanecká sněmovna  může totiž v současnosti kontrolu ÚZSI provádět pouze standardními nástroji, jakými jsou například interpelace na jednotlivé členy vlády, zejména ministra vnitra, což se ukazuje jako nedostatečné. Naopak se osvědčili   stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství. Stejný orgán se vztahem k ÚZSI při Poslanecké sněmovně zřízen není a KSČM  jeho zřízení považuje za velice potřebné.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra za KSČM a vedoucí sekce bezpečnostní politiky při ÚV KSČM


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama