ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2012 22:17:00

Nebezpečí neonacismu

Nebezpečí neonacismu

Podle zveřejněné informace Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) neonacisté zvažovali v České republice útoky na lidi, představitele státu, ale i poškození objektů.

Jejich plány měly mít charakter protistátního boje. Při domovních prohlídkách v březnu letošního roku prý kriminalisté našli mj. i suroviny k výrobě výbušnin, střelné zbraně a propagační materiály s neonacistickou tématikou, které vypovídají o ideologickém  boji neonacistů. Materiál také obsahuje myšlenku poškození, či likvidace konkrétních osob. Policisté obvinili devět lidí, hlavně ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Část z nich se prý osobně podílela na vzniku a založení neonacistické organizace Blood & Honour Division Bohemia a její dceřiné militantní organizace Combat 18.

Závažné je, že akce neonacistů nabývají na agresivitě. Jde zejména o organizaci Blood and Honour (Krev a čest). Tento výrok používal Hitlerjugend. V minulosti jejich pozornosti neuniklo ani sídlo KSČM v Praze, když upozorňovali na svých webových stránkách na možnost snadného útoku na tuto budovu, například z jedoucího automobilu. V jednom z textů dokonce schvalovali žhářský útok na dům Romů ve Vítkově.

Jde tedy zjevně o organizaci propagující fašismus a otevřeně se hlásící k násilí. Je proto zarážející, že na aktivity této neonacistické organizace, která se dokonce hlásí k násilí, neupozornila Bezpečnostní informační služba. Ta se podle svých informací zveřejněných na internetu spokojila s konstatováním o vývoji na extremistické scéně, podle něhož „pravicově extremistická scéna stagnovala“.

Za zmínku také stojí obsah facebookových stránek ze srpna 2011 s názvem „Vyhlaďme komunisty“, kde autor těchto stránek hlásal nenávist a otevřeně vyzýval k násilí proti skupině obyvatel. Text tohoto vyjádření na facebooku jsem zaslal ministrovi vnitra, který mě ujistil, že policie v této věci bude konat a že o případných krocích budu informován. Informaci o krocích ze strany policie jsem od pana ministra ani po osmi měsících neobdržel.

Poslední události ukazují, že činnost neonacistů v České republice nabývá na agresivitě. Je proto nepochopitelné, že ačkoli šest z obviněných chtěla policie stíhat vazebně a návrh státního zástupce na uvalení vazby Obvodní soud pro Prahu 1 původně akceptoval, nakonec, když obvinění složili písemný slib, rozhodl o jejich dalším vyšetřování na svobodě.

KSČM konstatuje, že vláda ani ministerstvo vnitra přes všechna ujišťování, že tuto problematiku řadí mezi priority své bezpečnostní politiky, neprokazují schopnost postavit se ultrapravicovým a neonacistickým uskupením. Neonacističtí extremisté tak dál pokračují ve své snaze vydobýt si pozice na oficiální politické scéně. Mohlo by tak dojít i k tomu, že neonacisté budou svou agresivitu stupňovat. A pak již snadno může dojít k dalším takovým tragédiím, jako ve Vítkově.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr KSČM pro resort vnitra

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama