ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2010 17:47:00

Obtížně realizovatelná opatření ministra Johna

Obtížně realizovatelná opatření ministra Johna

Ministr vnitra Radek John se snaží vytvářet nová protikorupční opatření.

Jedná se zejména o zavedení testů spolehlivosti, návrat k odposlechům, silnější protikorupční policii, průhledné veřejné zakázky, využití korunního svědka a zhotovení manuálu pro policisty, který by jim měl radit, jak se chovat při řešení korupce.

Nevím, zda pan ministr tato opatření konzultoval s odborníky, ale některá budou obtížně realizovatelná.

Testy spolehlivosti provádí inspekce policie u svých příslušníků. Problematické bude zavedení těchto testů například u úředníků tak, jak to pan ministr zamýšlí. Nejde jen o finanční prostředky, ale také o to, kdo tyto testy bude provádět, kdo tyto osoby vybere, proškolí a zajistí jejich spolehlivost. Mohlo by zde totiž jinak opět vzniknout riziko korupčního jednání.

Pan ministr má v úmyslu také zřídit silnější protikorupční policii. Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality v poslední době prodělal řadu personálních změn ve vedení a likvidací finanční policie odešla řada odborníků, kteří se problematikou korupce zabývali. Není tedy jasné, o jaké příslušníky chce pan ministr tento útvar posílit.

Chápu, že spolupráce klíčových svědků při rozkrývání kriminality všeho druhu, včetně té korupční, je zcela nezbytná pro efektivní boj s tímto nebezpečným druhem kriminality. Nic nenamítám proti dočasnému přerušení trestního stíhání obviněného, pokud se přizná k činu a podá informace o organizované kriminalitě, zaváže se vydat prospěch a nahradit škodu. Ale je potřeba důkladně projednat tato opatření tak, aby nedocházelo k jejich zneužívání ze strany obviněného, který by měl působit jako korunní svědek, zejména dojde-li k zastavení jeho trestního stíhání.

Ministr vnitra navrhuje vypracování manuálu pro policisty, který by jim v případě, že se setkají s korupčním jednáním, radil, co mají dělat. Prý se podivuje, že se policisté ptají, zda mohou provést jednotlivé úkony. To svědčí o tom, že se ještě pan ministr se situací v Policii České republiky neseznámil, protože jinak by pochopil, že základní příprava policistů je nedostatečná, policisté s praxí odešli a další jsou připraveni odejít vzhledem k tomu, jaké podmínky jim pan ministr pro službu vytvořil.

KSČM vnímá, že korupce je jednou z velmi účinných zbraní organizovaného zločinu při realizaci jeho cílů. To znamená pronikání do politických, ekonomických a společenských struktur státu, zejména do orgánů činných v trestním řízení. Proto KSČM považuje boj proti korupci za jeden z hlavních úkolů v oblasti bezpečnostní politiky.

KSČM zastává názor, že vzhledem k závažnosti problému je potřeba k této problematice otevřít ve výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny diskusi za účasti odborníků, která vyústí ke konečnému řešení této závažné problematiky.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr KSČM pro resort vnitra
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama