ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2013 11:47:53

Zvýhodňována je v u policie spíše jen vrchnost

Zvýhodňována je v u policie spíše jen vrchnost

Vyjádření stínového ministra vnitra Zdeňka Maršíčka k některým problémům policie.

K problémům policie a zejména pak k jejímu financování se KSČM nejednou vyjadřovala. Zdůrazňovala, že má zájem na odpovídajícím materiálním vybavení policejního sboru tak, aby společnost ve svém vlastním zájmu měla funkční a efektivní policii.

Jinou, avšak závažnou otázkou bylo, kterým směrem se tok peněz ubíral. Vždy jsme patřili  ke konstruktivním kritikům činnosti ministerstva vnitra a upozorňovali jsme především na to, že reforma policie nebyla výsledkem systémové analýzy všech bezpečnostních složek, ze které by vyplynuly nutné legislativní návrhy a opatření! Bohužel, pro policii a vnitro bylo upřednostněno politické a ideové zadání spojené s upevňováním moci pravice. A tak nezbývalo na kvalitu a připravenost samotných policistů.

KSČM v této souvislosti upřednostňovala systém celoživotní přípravy a vzdělávání policistů tak, aby docházelo ke ztotožnění policistů se sborem, opírající se o dokonalou profesionalitu, získanou praxí a výcvikem. Jen tak by se práce policistů stala životním posláním. Ani na to peníze nebyly!

KSČM také poukazovala na neschopnost molochu policejního prezidia a vážné problémy krajských správ, nyní ředitelství. Poukazovali jsme na to, že důsledné řešení kriminality a zločinnosti znamená změnit zásadně systém struktury, kompetencí a následně práci celého policejního sboru. A teprve systému, který bude odpovídat potřebám doby, přizpůsobit výběr a přípravu policistů, velitelů a vedoucích činitelů policejního sboru a nikoli naopak.

KSČM rovněž odmítala takovou filozofii policejní legislativy, která by byla v rozporu se zájmem řadových příslušníků, tedy těch, kteří stojí v první linii na styku se zločinem, kriminalitou a záchranou lidských životů. Dnes je stav takový, že je finančně i sociálně spíše zvýhodňována vrchnost, která v teple svých kanceláří ovlivňuje výkon základní služby, mnohdy i nekvalifikovaně. A to je pro nás nadále nepřijatelné.

Naše kritika stavu v Policii ČR a neřešení problémů, na které KSČM upozorňovala, se ukázala jako opodstatněná. Policie by v nastávajícím období potřebovala daleko více finančních prostředků na zabezpečení svého hlavního poslání, kterým je zajištění bezpečnosti občanů a ochrana jejich majetků.

KSČM nadále považuje většinu příslušníků českého policejního sboru za poctivé, obětavé a čestné strážce zákonů, kteří si zaslouží mít k plnění svých náročných úkolů odpovídající podmínky.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr KSČM pro resort vnitra

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama