Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2012 21:08:41

"Lepší" hejtman? "Moudrý" hejtman? Jiří Běhounek!

"Lepší" hejtman? "Moudrý" hejtman? Jiří Běhounek!

Malé zamyšlení nad kandidáty na hejtmana - pravice nezná problémy kraje a nemá témata, jenom fráze.

Přistál nám dnes ve schránce volební magazín ODS. Při večeři jsem si ho prolistoval a musel jsem se smát … i když ono je spíš k pláči, že může někdo dát dohromady na pár stránkách tolik nepravd, nesmyslů a protimluv.

Pan Oto Benc, přezdívaný „lepší hejtman“, toho o kraji mnoho neví a tak v podstatě dokola omílá dvě témata – uvolněné funkce zastupitelů KSČM a zadlužování kraje. Občas je dá dohromady a vyděsí občana tím, že to dohromady stálo krajskou pokladnu asi 12 milionů korun, tzn. ročně 3 miliony. Když je vydělíme počtem obyvatel Vysočiny (pro zjednodušení počítejme s 500 000), tak to dělá ročně 6 korun na obyvatele! A potom pan Benc neopomene zdůraznit, že ODS by hospodařila mnohem lépe, zřejmě tak jako vláda Petra Nečase. Ta počítá na příští rok se schodkem státního rozpočtu ve výši 100 miliard. Na jednoho obyvatele České republiky tak připadne za rok dluh cca 10 000 korun – no není to prkotina ve srovnání s těmi závratnými šesti korunami?

Když už zabrousí do konkrétna, tak mi třeba v oblasti životního prostředí sděluje, že zabrání zastavění kraje větrnými a fotovoltaickými elektrárnám nebo že podstatně zlepší spolupráci kraje s obcemi v oblasti nakládání s komunálními odpady. Děkuji za informaci, ale nějak přehlédl, že živelnou výstavbu větrníků na Vysočině už zastavilo naše oranžové vedení kraje, stejně jako nastartovalo společně s městy budování integrovaného systému nakládání s odpady. Naštěstí pro kraj o tom jen nepíšeme, ale děláme.

O neznalosti lídra ODS svědčí i věta, že v době, kdy jeho strana byla v krajských koalicích, spolupracovala s lidmi, kteří prokázali odbornost při řízení měst a obcí. Zatímco socialisté obsadili radu devíti lidmi, kteří prý nemohli být připraveni odborně ani lidsky. Vážený pane Benci, všichni členové rady kraje jsme předtím prošli komunální politikou ve funkcích starostů, místostarostů, radních nebo zastupitelů, všichni byli zvoleni opakovaně. Na rozdíl od vaší dvojky pana Zigla, který se ve svém příspěvku chlubí, že nikdy nebyl členem žádného zastupitelstva a ještě to považuje za přednost. Opravdu si myslíte, že je odborně a lidsky připravenější na funkci ve vedení kraje?

Co mě ovšem vyloženě pobavilo, byla myšlenka, že ideově blízkým partnerem pro sociální demokracii je TOP 09. Nebýt prohibice, přemýšlel bych, zda si autor nedal při psaní štamprličku …

Když jsme se dostali k TOPce, i tam jsou odborníci na krajskou problematiku. Předseda krajské organizace pan Blažek nás pokáral, že jsme si prý přivlastnili jejich nápad s podporou starostů. No přivlastnili … na naší kandidátce je 14 starostů a desítky dalších ji podporují. Na kandidátní listině TOP 09+STAN najdeme starostů 13, kupodivu ale žádný z nich není lídrem, na hejtmana kandiduje poslanec Ladislav Jirků – že by personální krize?

Podobně jako pan Benc ani lídr TOPky, kterému přezdívají „moudrý hejtman“ nemá příliš věcných témat, jeho evergreenem je pro změnu korupce. Téma ve společnosti populární a tak o něm a podezřelých zakázkách mluví stále – všeobecně. Když se ho v diskuzním pořadu moderátor Veselovský zeptal na konkrétní případ, vzpomněl si na jediný – výběrové řízení na požární auta. Co na to říct? Kraj nemá žádnou vlastní hasičskou jednotku (Hasičský záchranný sbor je organizace státní, konkrétně spadá pod ministerstvo vnitra) a proto nikdy žádná hasičská auta nekupoval.

Nechci být přehnaně kritický, je jasné, že každý začátek je těžký, ale možná by neškodilo podívat se alespoň občas na webové stránky kraje, když už kandidátům na hejtmana nestojí za to přijít se třeba podívat na zasedání zastupitelstva. Každopádně pro Vysočinu by bylo dobré, kdyby ji další čtyři roky neřídil ani „lepší“ ani „moudrý“ hejtman, ale hejtman úplně normální, z masa a kostí, hejtman zkušený, který dokázal Vysočinu provést rozbouřenými vodami krize – Jiří Běhounek. Podpořte ho, je to vaše Vysočina.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama