Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2010 10:18:42

Obnovitelné zdroje energie na Vysočině ano, ale s rozmyslem

Obnovitelné zdroje energie na Vysočině ano, ale s rozmyslem

Kraj Vysočina v minulosti opakovaně upozorňoval na neuvážený způsob podpory obnovitelných zdrojů energie (OZE).

„V současnosti slyšíme ze všech stran volání o neúměrném zdražení energie, o zabrané zemědělské půdě, zničené krajině, o arbitrážích a náhradách v řádu desítek miliard investorům v souvislosti s nekontrolovanou výstavbou fotovoltaických elektráren. Přitom tento vývoj byl jasný už minimálně před dvěma, třemi roky, ale centrální orgány – vláda ani parlament – s tím nic nedělaly a nechaly dojít situaci tak daleko,“ posteskl si Zdeněk Ryšavý (ČSSD), radní kraje Vysočina.

Dlouhodobá nečinnost republikových orgánů tak kontrastuje s postojem kraje Vysočina, který vždy tvrdil, že je nutné OZE využívat regionálně vhodně a v rozumném rozsahu. Proto se snažil v rámci svých možností prostřednictvím Zásad územního rozvoje, Energetické koncepce kraje a Strategie ochrany krajinného rázu regulovat výstavbu především větrných a částečně i fotovoltaických elektráren, kde měl ale malé možnosti regulace.

„Kdyby byl kraj tak liknavý jako vláda, asi by byla dnes Vysočina zastavěná desítkami, možná stovkami větrníků a ceny elektrické energie by byly ještě vyšší. Poděkování patří všem stranám v zastupitelstvu, které v této věci postupovaly naprosto jednotně v zájmu kraje a jeho obyvatel,“ uzavřel Zdeněk Ryšavý.

Vyšlo v novinách Kraj Vysočina, listopad 2010

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama