Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2012 19:36:21

Umí ODS něco jiného než "Bu, bu, bu ..." ?

Umí ODS něco jiného než "Bu, bu, bu ..." ?

Kdo umí, dělá, kdo neumí straší! Přestože neumětelství ODS na nejvyšší úrovni vidíme denně na činnosti vlády ČR a většinu občanů opravdu děsí, rozhodli se krajánci ODS pro jistotu strašit ještě víc. Jen se jim přitom trochu popletla čísla ...

Na ostravské ideové konferenci se modří kandidáti na hejtmany předháněli v tom, jak kritizovali sociálně demokratická vedení krajů. Nechyběl mezi nimi ani pan Benc z Vysočiny, který hovořil dokonce o: "... katastrofálním stavu krajských financí a nekompetentním řízení kraje pod taktovkou ČSSD ...".

Zlatým hřebem programu pak bylo vystoupení pražského primátora Bohuslava Svobody pod názvem "Praha umí najít rezervy a nešetří na investicích". Ten vysvětloval spolustraníkům a voličům, že Praha je vzorem, jak dobře hospodařit na krajské úrovni. Pokud by ODS uspěla v krajských volbách, podobně "dobře" by prý hospodařily všechny kraje.

Proč píšu slovo dobře v úvozovkách? Protože hovořit o hospodaření Prahy jako o dobrém je možné pouze v ironické nadsázce. Stačí se podívat na webové stránky Ministerstva financí na dokument Zadluženost územních rozpočtů v roce 2011, kde si každý volič může najít jednoduché srovnání:

- zadluženost 13 krajů činí celkem 22,3 mld. Kč (přičemž v roce 2008, kdy ČSSD přebírala kraje od ODS, činila 14.6 mld. Kč),

- zadluženost samotné Prahy činí 26,7 mld. Kč !!!

Je vůbec možné, že by pan primátor tato čísla neznal? Pochybuji, spíš se řídí heslem "Účel světí prostředky" a v rámci předvolební kampaně klidně vypouští zjevné nepravdy. V tom ovšem jen navazuje na svého šéfa, pana premiéra Nečase, který vytýká krajům nezodpovědné chování v rozpočtové oblasti. Nějak ovšem zapomíná na to, že důvody, proč kraje musí jít do úvěrů, jsou na jeho straně hřiště. Je to vláda, která nedokáže vybrat ani snížené daně a proto kraje mají menší příjmy z RUD! Je to vláda, která neuváženě škrtá peníze na sociální účely, policii, hasiče a další oblasti, takže kraje musí přispívat na udržení sociálních služeb, integrovaného záchranného systému, podporu sportu atd. Tedy na oblasti, které jsou v kompetenci státu a ne krajů. Ovšem krajské samosprávy na rozdíl od ministrů Nečasovy vlády vidí za účetními tabulkami i občany a jejich problémy. A nemohou dopustit, aby se zvyšovala kriminalita, protože policisté nemají na benzin, aby lidé přišli o majetek, protože je nedostatek hasičů, aby si senioři nemohli objednat sociální služby, protože jejich poskytovatelé zkrachovali ...

Ano, po shlédnutí části ideové konference ODS si také myslím, že by občané měli bát. Měli by se bát toho, že se vlády v krajích ujmou modří hejtmani a budou hospodařit jako Nečasova a Kalouskova vláda. To by se totiž kraje opravdu dostaly do katastrofálního stavu, o kterém nyní hovoří, zřejmě z neznalosti věci, pan Benc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama