Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2012 20:58:23

Životní prostředí přestalo být popelkou!

Životní prostředí přestalo být popelkou!

Malé ohlédnutí za uplynulými čtyřmi roky z pohledu ekologie ...

V prvních letech po vzniku Kraje Vysočina nepatřila ochrana životního prostředí mezi hlavní priority tehdejších koalic. Může se to zdát logické, protože stav životního prostředí na Vysočině je jeden z nejlepších v České republice. To je sice pravda, přesto ani náš kraj není v této oblasti bez problémů.

Během uplynulých čtyř let se to pod vedením sociální demokracie zásadně změnilo. Spustili jsme řadu nových projektů zaměřených např. na revitalizaci chráněných oblastí v rámci programu Biodiverzita. Jako první v republice jsme na Vysočině ve spolupráci s KSÚSV začali chránit a obnovovat aleje okolo silnic, zachránili jsme Záchrannou stanici pro hendikepované živočichy v Pavlově, kterou MŽP v době ministrování pana Bursíka chtělo zrušit.

Osobně považuji za nejvýznamnější pro celý kraj dva projekty. Prvním z nich je Integrovaný systém nakládání s odpady, na kterém spolupracujeme s městy a obcemi. Opět jako jeden z prvních krajů řešíme problematiku komunálních odpadů komplexně, tzn. včetně přípravy zařízení na energetické využití odpadů. Výsledkem bude nejen zastavení vzniku dalších skládek odpadu, které hyzdí Vysočinu, ale v především do budoucna udržení přijatelných nákladů pro města, obce a především vás – občany.

Druhý projekt, který se spouští v těchto dnech, je monitoring ovzduší Kraje Vysočina. Celé území pokryje síť 24 měřících stanic, díky níž budou občané moci sledovat on-line stav ovzduší v místě, kde bydlí. Především ale budou dlouhodobé výsledky monitoringu důležitým podkladem pro územní plánování a rozhodování o rozvojových projektech.

Za čtyři roky se nám toho v oblasti životního prostředí povedlo hodně. Mnoho úkolů je ovšem ještě před námi. Víme jak je řešit, potřebujeme k tomu ale vaši podporu. Jestliže chcete, aby sousloví Čistá Vysočina platilo i nadále, volte sociální demokracii. Stranu, která o ekologii nemluví, ale realizuje ji ve svém programu!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama