doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D.

  • BPP
  • ministr školství, mládeže a tělovýchovy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2019 13:04:00

Naděje, že se podaří někde ušetřit, nejsou realistické

Naděje, že se podaří někde ušetřit, nejsou realistické

Projev na 14. schůzi Senátu 11. prosince 2019 – Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, která se koná ve dnech 12. - 13. prosince 2019

 Vážený pane předsedo, vážený pane vicepremiére, vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych se stručně vyjádřil k tomu spornému 6. bodu usnesení. Nejprve bych chtěl přece jen zpochybnit to, že by minulá usnesení Senátu měla být navždy závazná do budoucnosti. A to je dvou důvodů. Byla přijímána Senátem, který měl jiné politické složení, než má dnešní Senát. A zadruhé se změnily vnější podmínky.

V posledním roce došlo k poměrně dynamické proměně pohledu na priority Evropské unie, tak, jak je to signalizováno v agendě nové komise i v postojích Evropského parlamentu. A koneckonců i v postojích řady národních parlamentů, jak jsem měl možnost sledovat minulý týden na setkání evropských výborů národních parlamentů. Je zřejmé, že se posouvají priority Evropské unie, a to naše usnesení se snaží reagovat na tu změnu priorit.

Já naváži na kolegu Dienstbiera. Usnesení konstatuje to, že zatím nemá naše pozice jasné priority. A současně bude velmi těžké chtít všechno. Jak zemědělskou politiku v plném rozsahu, který byl dříve indikován, kohezní politiku a nové nástroje, které by řešily dekarbonizaci průmyslu či energetiky. A je zcela zřejmé, že debata o celkovém rozpočtu ve víceletém finančním rámci bude velmi komplikovaná. Čistí dárci požadují velmi výrazné snížení rozpočtu proti původnímu návrhu Evropské komise z doby přibližně před rokem. Finské předsednictví předložilo kompromisní návrh, který je někde uprostřed mezi těmi čísly. A ta debata bude jistě velmi složitá a očekávat navýšení víceletého finančního rámce není příliš realistické.

A myslím si, že k tomu je potřeba, aby se vláda nějakým způsobem jasně postavila, co budou její priority, protože nepůjde financovat všechno. A naděje, že se podaří prostředky někde ušetřit v administrativním rozpočtu Evropské komise nejsou realistické. Částky nesedí. Ty částky, které potřebujeme na dekarbonizaci energetiky, a nejen my, ale řada dalších zemí, jsou mnohem vyšší než to, co se dá ušetřit.

A dovolte mi také jenom stručně komentovat pozici usnesení k jaderné energetice. My jsme na výboru většinově považovali za rozumné, abychom teď neotevírali vzrušenou debatu o energetickém mixu. A myslím si, že v téhle té situaci tohoto usnesení na seriózní debatu není prostor a považujeme to za rozumný kompromis mezi názory členů evropského výboru.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama