Ing. Zbyněk Linhart

  • BPP
  • Děčín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2019 20:17:00

Posledních 30 let slyšíme stejné argumenty

Posledních 30 let slyšíme stejné argumenty

Projev na 14. schůzi Senátu 11. prosince 2019 k energetickému zákonu

 Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové.

Předřečník mi vzal spoustu témat, protože jsme opravdu dlouze projednávali tuto věc na výboru, tak se omezím jenom na několik málo poznámek, příp. dotazů na pana ministra.

Připomněl bych to, co tady už kolega říkal, na výboru jsme se v tom malinko ztratili, paní náměstkyně nám vysvětlovala, kolik objemu peněz, 100 mld. modernizační fond a ty další věci, takže kdyby pan ministr nám to mohl opravdu objasnit, abychom měli o tom globálním, celkovém čísle nějakou představu, jak se to bude dělit. Samozřejmě s tím, že víme, že ten vývoj v příštích 10 letech nějaký bude, ale predikce nějaká jistě je, že bychom věděli, že ten objem, není to jenom těch 100 mld. a jenom ty další peníze, abychom si udělali představu, jaký celkový objem peněz to je. Chtěl bych poprosit, abychom, než uzavřeme obecnou rozpravu, aby pan ministr mohl odpovědět, abychom případně mohli mít ještě doplňující dotazy.

A potom k těm regionům a k těm krajům, tak jak tady zaznělo, jak jsme to projednávali na našem výboru, především hospodářském. Teď pan ministr o tom také mluvil. Těch posledních 30 let slyšíme stejné argumenty, pan ministr to nebude brát osobně, ale 30 let slyšíme, my se tím budeme zabývat, víme o tom, řešíme to, ale vždycky to dopadlo stejně, za 30 let. Já chápu, že teprve se o tom bude jednat, ale nějakou představu konkrétnější z pozice ministerstva asi máte, tak kdybyste aspoň mohl upřesnit. Jedna věc je samozřejmě bodové hodnocení, druhá věc je zvýhodnění z hlediska objemu peněz nebo nějakého zaměření, ale kdybyste aspoň k tomuto dokázal něco říct, protože ta situace zrovna v těch třech krajích, které jsou postiženy těžbou, výrobou elektřiny, těžkým průmyslem, na druhé straně v příštích letech jeho útlumem, tak prostě 30, resp. daleko delší dobu jsou v absolutním úpadku, nejsou to jenom ekonomické ukazatele, dneska už i sociopatologické jevy. Zastavit to je téměř nemožné, když tady zazněl opět Restart, tak Restart, o kterém slyšíme několik posledních let, tak kdyby byl tak dvacetkrát rychlejší a bylo tam 20x víc peněz, tak to aspoň něco udělá, ale zatím jsme svědky spíš nějakých drobných... Přesto musím ocenit, že aspoň např. Státní fond životního prostředí zase spíš jenom výjimečně dokázal zacílit aspoň kotlíkové dotace třeba na ty tři kraje, to je, myslím, správně. Jenom to musí být prostě v daleko větších objemech. Takže bych chtěl slyšet reakci na ty dvě věci, to znamená, ten celkový objem a nějakou konkrétnější představu, kterou ministerstvo rámcově podle mě mít musí.

Tolik pro tuto chvíli, děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama