PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2020 13:50:00

Lhaní o II. světové válce překročilo únosné meze

Lhaní o II. světové válce překročilo únosné meze

Otevřený dopis vládě České republiky

 V Praze, dne 12. ledna 2020

Vážené paní,
vážení pánové,

lhaní o II. světové válce překročilo únosné meze. Napadá společná rozhodnutí protifašistických mocností. Uráží české vlastence i zahraniční přátele. Škodí renomé naší země ve světě. Pošlapává její mezinárodní závazky. Nestoudná demagogie se příčí většině našich lidí. Prokázal to i průzkum veřejného mínění.

Hrdinství vojsk, jimž velel I. S. Koněv, vděčí za svobodu milióny našich občanů. Smí se maršálův pražský pomník beztrestně zneuctívat jen proto, že tomu přejí i starosta a někteří zastupitelé MČ Praha 6? Mohou si osobovat už i "právo" na svévolnou "deportaci" pomníku? "Vlasovci" spadali přímo po velení SS. Dopustili se brutálních zločinů na bezbranných civilistech řady zemí. Obětí krutostí, odpuzujících i jejich německé nadřízené, byly i tisíce vojáků západních spojenců. Smí se spřežencům nacismu stavět pomník v jiné pražské čtvrti, usmyslí-li to tamní starosta, vyhrožující vraždou zahraničním ministrům, a hrstka dalších zastupitelů?

Učinit přítrž provokacím, pobuřujícím českou veřejnost i okolní svět, je v kompetenci státní moci. Zvlášť porušují-li se i mezistátní smlouvy a trestní paragrafy. Obracíme se na Vás s naléhavou žádostí zjednat nápravu bezodkladně a všemi zákonnými prostředky.

Naše země byla obětí mnichovské zrady i první nacistické agrese. K rezoluci OSN o boji proti glorifikaci nacismu a neonacismu se však nepřipojila. Jsou důvody, uváděné ministerstvem zahraničí, skutečně stanoviskem vlády ČR? Jakoby nestačila rezoluce Evropského parlamentu z 19. 9. 2019, svalující vinu za druhou světovou válku i na stát, který se o porážku hitlerovské agrese zasloužil především a za cenu nezměrných ztrát. Především jemu vděčíme za osvobození i my.

Mrzačení pravdy o době, kdy hrozila genocida i českému lidu, není jen exhibicí nedouků a nevychovanců. Nahrává jak zpupným nárokům sil, které se nesmířily s politickými výsledky druhé světové války, tak dobrodruhům, kteří si zahrávají s ohněm dnes. Naši zemi ohrožují jedni i druzí. Tím rozhodněji je třeba čelit demagogii, kterou si pořizují lživé alibi. V tom se česká vláda může spolehnout na bezvýhradnou podporu mírumilovné, antifašistické veřejnosti napříč domácím názorovým spektrem i mezinárodním společenstvím.

Ing. Ludmila Hájková, účastnice Pražského povstání
Ing. Jaromír Kohlíček, CSc., exposlanec Evropského parlamentu a veřejný aktivista
Ing. Ivan Kratochvíl, pplk. v.v. a veřejný aktivista
Ing. Emil Kulfánek, ředitel Památníku Pečkárna
Mgr. Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií
Václav Novotný, předseda hnutí NE základnám
MUDr. Marek Obrtel, lékař, účastník zahraničních misí AČR a veřejný aktivista
Lenka Procházková, spisovatelka, scénáristka a veřejná aktivistka
PhDr. Josef Skála, CSc., předseda Magistra Vitae z.s. a vydavatel internetové revue
Emil Šneberg, účastník Pražského povstání
PhDr. Vladimíra Vítová, PhD., předsedkyně Aliance národních sil
JUDr. Tomeš Vytiska, advokát a krajský zastupitel
JUDr. Jiří Vyvadil, právník a veřejný aktivista

Mluvčím signatářů je PhDr. Josef Skála, CSc.
(Londýnská 537/16, Praha 2, dr.skala@seznam.cz)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama