PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2020 15:00:00

Snahu o ovlivňování postupu orgánů činných v trestním řízení považuji za nepřija

Snahu o ovlivňování postupu orgánů činných v trestním řízení považuji za nepřija

Písemná interpelace poslance Pavla Žáčka na ministryni spravedlnosti vlády ČR Marii Benešovou.

 Písemná interpelace poslance Pavla Žáčka na ministryni spravedlnosti vlády ČR Marii Benešovou ve věci možného politického ovlivňování orgánů činných v trestním řízení, vedeném proti managementu Ústavu pro studium totalitních režimů bezpečnostních složek, pro podezření ze spáchání trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, veřejné soutěži a veřejné dražbě, a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Vážená paní ministryně,

v souvislosti s probíhajícím přípravným řízením vedeným Národní centrálou proti organizovanému zločinu (dále „NCOZ“) za dozoru městského státního zastupitelství v Praze proti managementu Ústavu pro studium totalitních režimů (dále „ÚSTR“) pro podezření ze spáchání trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, veřejné soutěži a veřejné dražbě, a poškození finančních zájmů Evropské unie, jsem se doslechl o možném politickém ovlivňování této kauzy se zřejmou snahou zamést vyšetřování pod koberec.

V této souvislosti bych se chtěl ujistit, zda si je příslušný dozorující městský státní zástupce vědom jakékoliv snahy o ovlivnění činnosti NCOZ v této kauze, či ji může vyloučit, a jde pouze o spekulace.

Pro úplnost dodávám, že považuji jakoukoliv snahu o ovlivňování postupu orgánů činných v trestním řízení za zásadně nepřijatelnou a odsouzeníhodnou, přičemž předpokládám, že státní zastupitelství by v případě potřeby bylo schopno zajistit všem orgánům činným v trestním řízení podmínky pro nestranné a objektivní uzavření tohoto případu.

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama