Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2020 11:29:19

Slepicím klecový chov nevadí

Slepicím klecový chov nevadí

Nejsem „drtivá většina veřejnosti“ a vůči klecovému chovu slepic nemám námitek. Plemena kura domácího, vyšlechtěného na maximální snášku, jsou již natolik přizpůsobena klecovým podmínkám, že jim tento způsob chovu nepřináší zásadní újmu.

 Vždy když slyším něco o názoru „drtivé většiny veřejnosti“, zpozorním. Tentokrát se tak stalo v souvislosti s klecovým chovem slepic z úst předsedy spolku OBRAZ Voršilky. Hmm, zajímavé, napadlo mně při vzpomínce, jak rychle mizí dvoukorunová vejce nabízená v akcích hypermarketů. Klec, neklec, vejce jsou hned pryč. „Drtivá většina“ vyprázdní navezené palety vajec během jediného dne.

Nemám vůči klecovému chovu námitek. Chápu, že se to některým tzv. ochráncům zvířat může zdát nepohodlné, ale ujišťuji je, že současná plemena v klecích chovaného kura domácího jsou již natolik přizpůsobena, že jim podobný způsob chovu nevadí. A pana Voršilku ubezpečuji, že ta „drtivá většina“ zas tak drtivou nebude, zvláště na pozadí cenové dostupnosti vajec v supermarketech. Asi by tato „drtivá většina“ nebyla příliš vděčná, kdyby musela za vejce sahat hlouběji do kapes.

Jestli to není podobné, jako s „drtivou většinou“ odmítající premiéra Babiše nebo „drtivou většinou“ odmítající prezidenta Zemana nebo „drtivou většinou“ stavící se proti ombudsmanovi Křečkovi.

Když přijde na věc, ukáže se, že tato „drtivá většina“ je vždy jen dav, zmanipulovaný profesionálními demonstrátory jako v případě spolku Milion chvilek nebo lidmi, kteří zase po letech potřebují upozornit, že tu stále ještě jsou (a možná čekají na nějaké zajímavé angažmá), jako v případě pana Patočky a bránění novému ombudsmanovi v nástupu do funkce.

Co potřebujeme je konkurenceschopné zemědělství a dostupnost potravin nejširším vrstvám obyvatel za dostupné ceny. Klecový chov slepic patří k chovatelským metodám, které uvedené potřeby podporují.

Ochráncům zvířat doporučuji věnovat pozornost třeba některým psům, neboť mnozí z nich jsou odstrašující ukázkou, kam až může klesnout divoká důstojnost vlka. I v kleci chovaná slepice si alespoň zachovala důstojnost zvířete. U psa, pelášícího za vyhozeným klackem, tuto důstojnost postrádám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama