Tomáš Vandas

předseda DSSS
  • DSSS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2020 8:20:18

VANDAS: Ochrana zdraví nebo strašení lidí?

VANDAS: Ochrana zdraví nebo strašení lidí?

Předpokládám, že všichni s úlevou vítáme postupné uvolňování proticovidových opatření a návrat k normálnímu fungování společnosti. Přiznám se ale, že poslední dobou ve mě sílí pocit, že si námi někdo hraje a využívá atmosféry strachu.

Nechci se pouštět do odborných debat, nakolik je koronavirus nebezpečný, kolik lidí kvůli němu zemřelo a čím se liší od jiných nebezpečných nemocí. Chybí nám srovnání, nezveřejňují se údaje, kolik lidí tam či jinde zemřelo v důsledku jiných nemocí, a že u nás podlehne například chřipce ročně v průměru 2600 lidí. Zaráží mě především skutečnost, že od počátku, kdy se nový virus objevil, sledovali jsme v médiích jen čísla. Jeden den jich bylo tolik nakažených, druhý den zase tolik, že se konečně virus objevil v Evropě, že je již v tolika zemích atd. Od počátku to bylo o vyvolávání strachu.

U nás v České republice jsme na tom relativně dobře. Nebudu zpochybňovat rozhodnutí vlády, která zavedla určitý režim, například nošení roušek, uzavření restaurací, nákupních center atd. Co je však podle mě už za hranou, to jsou výroky některých hlavních aktérů v covidové éře, zejména bývalého vojáka Prymuly. Ten nejdříve říkal, že nebudeme cestovat dva roky, pak hrozil, že po Velikonocích se epidemie rozjede, protože lidé byli venku (samozřejmě se nic nestalo), potom, že roušky budeme nosit dlouhou dobu, nyní zase, že si je opět nasadíme na podzim, a nakonec, že se máme stýkat maximálně tři rodiny a být jen v malé komunitě.

Má snad pan Prymula věšteckou kouli? On ví, co bude za pár měsíců? Připadá mi to jako cílené zneužívání situace a strašení lidí. Vláda chce mít asi nástroj, jak okamžitě restriktivními nařízeními diktovat lidem, zda mohou jít ven, zda se mohou scházet, bavit se, nebo třeba demonstrovat. Přesně do toho totiž zapadá návrh, aby ministr zdravotnictví měl takovou pravomoc, zakazovat a nařizovat. Koncentrace moci v rukou jednoho ministerstva, které by tak mohlo razantně omezovat naši svobodu, je nepřijatelná.

Obávám se, abychom v rámci ochrany zdraví nezačali s likvidací dalších pilířů, které osobní svobodu charakterizují. Proto se pečlivě dívejme na to, co se dnes děje.

Mgr. Tomáš Vandas

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama