JUDr. Bohumil Šimek

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2020 22:08:00

Díky darům si může kraj udělat zásobu zdravotnického materiálu

Díky darům si může kraj udělat zásobu zdravotnického materiálu

Dary partnerských čínských provincií umožní kraji vytvořit si potřebnou zásobu zdravotnického materiálu.

Desítky tisíc osobních ochranných prostředků dorazily v posledních dnech do Jihomoravského kraje jako dar od čínských partnerských provincií. Jejich hodnota několikanásobně převyšuje hodnotu humanitární zásilky, kterou kraj v únoru letošního roku poslal do Číny. Uvedl to hejtman Bohumil Šimek. Podle jeho názoru to Jihomoravskému kraji umožní vytvořit si zásobu těchto prostředků pro budoucnost.

Na jih Moravy v uplynulých dnech dorazila další zásilka zdravotnického materiálu z Čínské lidové republiky. Provincie Guangdong darovala kraji 80 000 roušek, 20 000 párů rukavic, provincie Hainan 300 ochranných obleků a 4 800 respirátorů a Hebei 500 ochranných obleků a 5000 respirátorů. „Hodnota těchto ochranných prostředků mnohonásobně převyšuje hodnotu zásilky z Jihomoravského kraje, ale to není tak podstatné. Nejpodstatnější je, že díky těmto darům si může náš kraj udělat zásobu zdravotnického materiálu do budoucna,“ konstatoval hejtman Bohumil Šimek.

„Soudržnost v tomto případě funguje obousměrně a oboustranně. Byl jsem rád, když jsme se solidárním způsobem postavili v únoru letošního roku k epidemii COVID-19 v Číně. Krajské zastupitelstvo v tom čase jednohlasně rozhodlo o poskytnutí humanitární pomoci na boj s epidemií koronaviru 2019 nCo pro provincie Guangdong, Hainan a Hebei formou věcných darů v podobě zdravotnického materiálu v celkové hodnotě 1 milionu korun. Každá z provincií díky tomu dostala od JMK 720 kusů respirátorů, dohromady tedy 2 160 kusů,“ řekl hejtman Bohumil Šimek. Toto se odehrálo na začátku února 2020, pak se epidemie postupně změnila v pandemii a nedostatek ochranných prostředků se začal projevovat i v Evropě.

Solidárně se Jihomoravský kraj ke svým partnerským regionům vždy zachoval i v minulosti. Například v roce 2014 zasáhly přívalové deště část Bosny a Hercegoviny a Srbska. Povodně a sesuvy půdy poškodily i jeho partnerský region Šumadijský okruh, kde došlo ke značnému poškození infrastruktury. Jihomoravský kraj tenkrát poskytl humanitární dar ve výši 2 milionů korun na odstranění následků po ničivých záplavách a přívalových deštích. Do podobné situace se na konci léta 2017 dostalo chorvatské pobřeží Jaderského moře. Toto území zasáhl prudký déšť, který vyvolal bleskové povodně. Ty způsobily uzavření silnic a ponechaly mnoho lidí v této oblasti bez elektřiny. Ve městě Zadar byla kvůli záplavám přerušena školní výuka, voda v této oblasti zatopila domy a nemocnice. Jihomoravský kraj opět zareagoval rychle a poskytl Zadarské župě finanční pomoc v hodnotě 50 000 eur.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama