JUDr. Bohumil Šimek

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2020 16:41:00

Partnerská humanitární pomoc, ne politika

Partnerská humanitární pomoc, ne politika

Když se v minulosti partnerské regiony Jihomoravského kraje ocitly v nouzi, vždy se kraj snažil nějakým způsobem pomoci.

 Například v roce 2014 zasáhly přívalové deště část Bosny a Hercegoviny a Srbska. Povodně a sesuvy půdy poškodily i náš partnerský region Šumadijský okruh, kde došlo ke značnému poškození infrastruktury. Jihomoravský kraj tenkrát poskytl humanitární dar ve výši 2 milionů korun na odstranění následků po ničivých záplavách a přívalových deštích.

Čína

Do podobné situace se na konci léta 2017 dostalo chorvatské pobřeží Jaderského moře. Toto území zasáhl prudký déšť, který vyvolal bleskové povodně. Ty způsobily uzavření silnic a ponechaly mnoho lidí v této oblasti bez elektřiny. Ve městě Zadar byla kvůli záplavám přerušena školní výuka, voda v této oblasti zatopila domy a nemocnice. Jihomoravský kraj opět zareagoval rychle a poskytl Zadarské župě finanční pomoc v hodnotě 50 000 eur.

Čína

„Proto jsem byl rád, když jsme se stejně solidárním způsobem postavili v únoru letošního roku k epidemii COVID v Číně. Krajské zastupitelstvo v tom čase jednohlasně rozhodlo o poskytnutí humanitární pomoci na boj s epidemií koronaviru 2019-nCo pro provincie Guangdong, Hainan a Hebei formou věcných darů v podobě zdravotnického materiálu v celkové hodnotě 1 milion korun. Každá z provincií díky tomu dostala od JMK 720 kusů respirátorů, dohromady tedy 2 160 kusů,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Čína

Toto se odehrálo na začátku února 2020, pak se epidemie postupně změnila v pandemii a nedostatek ochranných prostředků se začal projevovat i v Evropě. „Nicméně solidarita v tomto případě funguje obousměrně a oboustranně. A já jsem v průběhu posledních deseti dnů postupně převzal zdravotnický materiál v podobě respirátorů, roušek, rukavic a ochranných obleků od našich partnerských regionů z Číny. Jejich hodnota mnohonásobně převyšuje hodnotu zásilky z Jihomoravského kraje, ale to není tak podstatné. Nejpodstatnější je, že díky těmto darům si může náš kraj udělat zásobu zdravotnického materiálu do budoucna,“ dodal Šimek.

Čína

“Provincie Guangdong darovala JMK 80 000 roušek, 20 000 párů rukavic, provincie Hainan 300 ochranných obleků a 4 800 respirátorů a Hebei poskytne 500 ochranných obleků a 5000 respirátorů. Darem 1200 kusů roušek přispěl také investor strategického projektu JMK Lázeňský komplex v Pasohlávkách společnost RiseSun. Děkuji všem našim partnerům za jejich humanitární pomoc.”

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama