Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2020 13:16:12

Nenormálně se chováme my

Nenormálně se chováme my

To se zase vyrojilo mouder kolem agresivnějšího chování Číny v souvislosti s úvahami o cestě předsedy Senátu do čínské provincie Tchajwan. Podíváme-li se ovšem na problém nezaujatýma očima, pak diplomatický protokol porušuje spíše Česká republika.

 To je zase mouder  o rostoucí agresivitě čínské politiky.

Nezdá se mi, že by chyba byla na čínské straně.

Představme si hypotetické situace. Pan prezident Zeman navštíví Ukrajinu. Nejde však do Kyjeva, ale omezí se na setkání s představiteli odštěpeneckého proruského Donbasu. Jak se to asi bude Kyjevu líbit? A bude útrpně mlčet?

Nebo. Předseda senátu Vystrčil pojede na Kypr. Nesetká se však se světovým společenstvím uznávanými představiteli vlády v Nikosii, ale zamíří do většinou zemí neuznané Severokyperské turecké republiky. Jak na to asi bude reagovat Nikosie a další členové EU, jíž je Kypr součástí?

Čína se chová úplně stejně, navíc je na rozdíl třeba od Kypru nebo Ukrajiny světovou ekonomickou velmocí.

Styl chování, předváděný v Evropě, si už dříve nacvičila třeba v řadě afrických zemí, kde je v současnosti největším investorem a vytlačila jak evropské, především britské, tak i americké firmy. Mlčení k lidským právům a akceptace politiky jedné Číny nedělá africkým režimům problémy a investic je třeba.

Česká republika diplomaticky přijala politiku jedné Číny. Pak bych doporučoval tuto politiku dodržovat. Neznamená to být současně nepřítelem Tchajwanu, to nakonec po nás Čína ani nechce. Chce to jen ve vztahu k Číně respektovat stejný protokol, jaký respektujeme k ostatním zemím. Pak i Čína se bude vůči nám chovat dle stejných pravidel diplomatického protokolu.

Nebo také můžeme diplomaticky uznat svrchovanost Tchajwanu (máme-li na to gule, jak by asi řekl bývalý předseda ODS Topolánek), pak bude Čína určitě protestovat a ekonomicky nás to asi zabolí, EU se bude tvářit kysele, leč bude to naše svobodné rozhodnutí a Čína i EU ho budou muset respektovat. Cesta na Tchajwan pak bude zcela otevřená a nebude obsahovat žádné vedlejší konotace. Přesně v souladu s naší volbou.

Politika chytré horákyně (nebo snad vykutáleného Čecha) je ovšem cestou, která naší diplomacii rozhodně neposílí, našemu postavení ve světovém společenství nepřidá a až na krátkodobý aplaus odštěpeneckého ostrova může přinést spíše ekonomická i politická negativa.

Pokud tedy uznáváme politiku jedné Číny, pak je Tchajwan jejím regionem, a tomu by měla odpovídat i diplomatická úroveň příslušných jednání. Alespoň tak to bývá v mezinárodním společenství přijatou a nikoho nepobuřující zvyklostí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama