Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2012 16:32:00

K situaci kolem pacientů s roztroušenou sklerózou.

K situaci kolem pacientů s roztroušenou sklerózou.

Komentář Soni Markové.

Pacienti s nevyléčitelným onemocněním mozku a míchy, roztroušenou sklerózou, se chtěli pomocí žaloby na Krajskou zdravotní a. s. domoci svého práva na léčbu, konkrétně na biologickou léčbu, která je sice účinná, protože oddaluje invaliditu, ale drahá. Jelikož VZP financuje tuto léčbu pomocí paušálů, stává se, že dané zdravotnické zařízení další pacienty odmítá. To, bohužel, není ojedinělý případ! Těsně před Vánoci jsem na podobnou situaci, ve které se ocitly mladé pacientky v Moravskoslezském kraji, upozorňovala ředitele VZP pana Horáka. Přislíbil, že bude vše řešit.

 Je však jasné, že není možné se dohodnout pouze na zaplacení léčby těch, kteří se ozvou, ale nově nastavit financování ze zdravotního pojištění. Jinak lze jistě poukazovat také na porušování paragrafu 46 zákona o veřejném zdravotním pojištění, který zdravotním pojišťovnám ukládá povinnost zajistit pacientovi zdravotní péči v jiném zdravotnickém zařízení, pokud ho nějaké odmítne.

 VZP se již od podzimu loňského roku potýká s nedostatkem finančních prostředků. Ten je způsoben nejen zvyšujícími se finančními nároky na léčbu, nedostatečným výběrem pojistného z důvodu hospodářské krize a nezaměstnanosti, ale také nesmyslným zastropováním nejbohatších příjmů do zdravotního pojištění za Topolánkovy vlády. Současná vláda odmítá zrušit zastropování i navyšovat platby za tzv. státní pojištěnce. Raději nechá sahat pacienty stále hlouběji do peněženek a omezovat jejich přístup k životně důležité zdravotní péči. Jak jinak ve společnosti, kde místo solidarity vládne sobectví a peníze jsou až na prvním místě.

 Mgr. Soňa Marková,
 poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví   
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama