Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.06.2020 8:38:00

Premiér musí vyjednat lepší podmínky v plánu obnovy

Premiér musí vyjednat lepší podmínky v plánu obnovy

ODS vydala tři požadavky, které by měl premiér vyjednat v rámci plánu evropské obnovy.

 Podle občanských demokratů nesmějí vzniknout nové celoevropské daně, jádro musí být označeno za čistý zdroj energie a parametry pro rozdělování peněz se musejí upravit tak, aby reflektovaly koronavirovou krizi. ODS odmítá také společné ručení za dluhy EU.

„Po koronavirové krizi dochází v EU opět ke snaze o další prohlubování integrace, tak je tomu ostatně v podstatě u každé krize. Historicky poprvé zde vidíme snahu o zavádění celoevropských daní a návrhy na masivní vytváření mimorozpočtových zdrojů. My jsme přesvědčeni, že si premiér musí nastavit tzv. červené linie, při jejichž překročení přistoupí k tomu, že celý návrh obnovy zablokuje. Pan premiér byl k balíčku poměrně kritický a v několika bodech se s ním shodujeme, často jsme ale svědky toho, že premiér mluví jinak doma a jinak v Bruselu. Jeho pozice je navíc významně oslabena, protože Evropský parlament dnes bude hlasovat o rezoluci k jeho střetu zájmů,“ říká předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil.

„Pro ODS jsou tyto nepřekročitelné linie tři. Premiér musí zabránit vzniku celoevropských daní a trvalého společného ručení za dluhy v Evropské unii a naopak by měl prosadit zařazení jádra mezi čisté zdroje energie a změnu parametrů přerozdělování prostředků z fondu. Jejich přerozdělení podle parametru nezaměstnanosti je pro ČR nevýhodné. Je nepřijatelné, aby bylo Slovensko čistým příjemcem a Česko naopak čistým plátcem. To jsou základní tři věci, se kterými by měl premiér odjet na jednání. Jde o nejzásadnější krok v evropské integraci od přijetí Maastrichtské a Lisabonské smlouvy a není v našem zájmu kývnout na to, aby se z EU stala fiskální a zároveň dluhová unie,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Jednání Evropské rady o rozpočtu EU a s ním spojeného plánu obnovy EU ve výši 750 mld. eur nemohlo pro ČR přijít v míň vhodnou chvíli. Evropský parlament totiž s velkou pravděpodobností přijme rezoluci, ostře kritizující střet zájmů Andreje Babiše. Nikdy v dějinách tak ostrou rezoluci vůči nejvyššímu představiteli členské země zatím EP nepřijal. Zásadně to oslabuje vyjednávací pozici premiéra, a to v momentě, kdy je plán obnovy v podobě předložené Evropskou komisí pro ČR mimořádně nevýhodný. Například Slovensko na něm má vydělat 10 mld. eur, zatímco ČR na něm má 600 mil. eur tratit. Skoro to vypadá, že to EK udělala premiérovi ČR, který má slovenský původ, naschvál. Ale nejde o způsob přerozdělení plánované půjčky. ODS je přesvědčena, že premiér musí razantně odmítnout i plán na nové unijní daně a zároveň nepřistoupit na financování zeleného programu do té doby, než bude mít ČR závaznou dohodu s EK o financování nových jaderných bloků,“ doplňuje místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama