Ing. Stanislav Mrvka

1. místopředseda hnutí Změna 2020
  • Změna
  • Jindřichův Hradec
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2020 22:04:36

Co bychtěl řešit jako senátor

Co bychtěl řešit jako senátor

Proč jsem vlastně přijal kandidaturu do senátu

 

Nedávno se mě jeden novinář ptal, co bych chtěl pokud budu zvolený do senátu pro region zařídit.

Většina lidí a bohužel i někteří kandidáti do senátu si myslí, že mohou slibovat určité výhody pro region. Tu vodovod, tu čističku, dětské hřiště, nebo novou silnici. Tak to ale nefunguje. Senátor takového věci nemůže zabezpečit, ale velmi významně může starostům obcí i občanům pomáhat ve vyjednávání, shánění kontaktů a projednávat požadavky z regionu s příslušnými orgány státní správy.

Jeho hlavní náplní je však práce ve výborech a komisích Senátu, kde se musí aktivně zúčastňovat projednávání připravované legislativy. Čekat až se příslušný zákon bude projednávat na plénu je k ničemu. Proto musí být v neustálém kontaktu se starosty, představiteli spolků, organizací, ale nesmí také zapomínat na setkání s občany. Nemusí to být v nějaké honosné kanceláři, ale informace a požadavky musí sbírat na akcích, při setkání na ulici a nebo občas zajít i na pivo a s lidmi si popovídat. Zásadní je také spolupráce s různými profesními organizacemi jako je například svaz měst a obcí, místní akční skupiny, mikroregiony, odbory, hospodářská komora a podnikatelé. V současné době je v připomínkovém řízení více jak 200 právních norem. Část z nich zásadním způsobem bude ovlivňovat život občanů i v našem regionu a proto je už nyní nutné se návrhům věnovat a připravovat se na dobu, kdy budu moci svým hlasem něco ovlivnit. Ještě daleko lepší je však tuto tvorbu ovlivnit včas

To jsou oblasti, kde si myslím mám dostatek zkušeností a mohu je nabídnout. Samozřejmě také téma celkové bezpečnosti je oblast, kde mohu svými dlouholetými zkušenostmi přispět. Jako záchranář, krizový manažer a starosta ORP jsem zažil spoustu krizových událostí a umím je řešit.

Vím, že je Senát často vnímán, jako jediná pojistka demokracie. To sice může být pravda, ale k čemu máme ostatní orgány a instituce? A hlavně k čemu máme volby. Já si myslím, že základním pojistkou demokracie je občan a jeho zdravý rozum. Senát se  také často staví do role , kdy  má snahu ovlivňovat celkovou vnitřní i mezinárodní politiku. Tady bych určitě používal zdravý rozum a podporoval posilování sebevědomého, suverénního státu. Zahraniční politiku má dělat především vláda a prezident. Nemám také zájem si  z funkce senátora udělat cestovní kancelář.

Pokud mi občané dají důvěru, můžu slíbit, že to budu pořád  já,  ten obyčejný člověk. Mám dostatek životních zkušeností k tomu, aby mě nějaká funkce nezměnila.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama