Ing. Zbyněk Linhart

  • BPP
  • Děčín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.08.2020 21:02:00

Příhraniční regiony, kde jsou vyloučené lokality, mají své specifické problémy

Příhraniční regiony, kde jsou vyloučené lokality, mají své specifické problémy

Projev na 26. schůzi Senátu dne 20. srpna 2020, Návrh zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon).

Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Paní kolegyně Dernerová mě teď předběhla v té poznámce, kam budu směřovat. Samozřejmě ta aplikace, jak ji máme zažitou z letošního jara, jak ji vidíme letos na podzim, to je jedna věc. Jedna věc je, ty teorie, ať už je to zákon, metodika atd. To všechno je hezké, i v kontextu těch peněz, o kterých se mluví, 1,3 miliardy. To vypadá velmi pěkně, ale pak ta praxe... Speciálně když budu mluvit o regionu, jako je ten náš, z toho nejsevernějšího příhraničí, ze zkušeností, které slyším od ředitelů škol, od ředitelky, od učitelů, od starostů, tak potom je všechno jinak. V prostředí, kde 15 % obyvatelstva žije v takzvaně sociálně vyloučených lokalitách, nebo jak to budeme nazývat, to znamená, že pak 30 a více procent dětí je z těchto lokalit, z tohoto prostředí. A to je velký problém nejenom v tom vyučování online, nemluvím ani o tom, že někde je problém s internetem v našem příhraničí a tak dále a tak dále, ale s takovýmto typem vyučování se setkávat. Já tady nechci dlouze povídat o tom, jaké zkušenosti máme, protože to by bylo fakt dlouhé a možná by to nebylo ani úplně k věci teď, ale chtěl bych vás požádat, tak jak jsme se o tom bavili už možná před rokem a taky možná už před dvěma, jestli byste si neudělal čas na takový region, který je specifický. Ona vůbec je to komplikovaná věc a komplikovaná doba, ale regiony příhraniční, speciálně tam, kde jsou vyloučené lokality ve velkém, tak mají své specifické problémy. A pak všechno, jak já tady čtu ty věci, tak nahlížíte o dost jinak. Kdybyste si ten čas udělal, tak byste třeba získal malinko jinou zkušenost, abychom viděli, jak ty věci kromě těch obecných názorů a předpisů, jak třeba pomoci je řešit i v těchto specifických oblastech a tak dále, čili o to bych chtěl poprosit a vnímat i tuto problematiku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama