TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2012 9:10:29

Paukrtová: Není dohoda o neschválení

Paukrtová: Není dohoda o neschválení

Komentář senátorky Soni Paukrtové.

Miloš Zeman tvrdí, že celý senátní klub TOP 09 a Starostové bude hlasovat proti novele ústavy, kterou se zavádí přímá volba.

Skutečnost je jiná. Dva senátoři budou hlasovat pro, dva proti a jeden ještě zvažuje. Asi Miloše Zemana zklamu, ale nedošlo k žádné dohodě mezi poslaneckým a senátním klubem TOP 09 a Starostové, ani k „dělbě práce“ s cílem změny ústavy neschválit.

Stabilita ústavy má velký význam sama o sobě. Pro změny ústavy musí existovat závažné důvody. Ty však nebyly přesvědčivě sděleny.

Jsem proti takové změně, která zásadně mění postavení prezidenta, ne však jeho kompetence. Kdo bude vládnout, prezident, nebo vláda? Může vzniknout mocenské centrum „Hrad“. Kdo by byl pak nositelem zahraniční politiky? Prezident má spolupracovat s vládou, a ne být jejím konkurentem. Prezident bude muset ve volbách předkládat program, který pak ale v rámci kompetencí bude plnit jen obtížně.

Přímo volený prezident nevybavený zákonodárnou iniciativou může, i na přání občanů, blokovat nebo zpomalovat fungování ústavního systému – vetovat velký počet zákonů, zasílat velký počet návrhů k Ústavnímu soudu, může místo premiéra ve všech významných zahraničních jednáních zastupovat ČR. To vše zcela v souladu s naší ústavou.
Soňa Paukrtová
předsedkyně klubu senátorů TOP 09 a STAN
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama