Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • Praha 18
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2020 9:09:00

Vláda nemá žádný plán oživení. Dávky ekonomiku nenastartují

Vláda nemá žádný plán oživení. Dávky ekonomiku nenastartují

Koronavirus stále nemáme za sebou a navíc se potýkáme a ještě potýkat budeme s následky jarního “vypnutí státu”, kdy významná část podniků, živnostníků a firem nemohla vyrábět a pracovat. Dávkami ještě nikdy nikdo ekonomiku nenastartoval.

Vláda by se měla zabývat něčím jiným. Jako jeden z hlavních receptů na cestu z krize ven my v ODA vidíme připravení dvouletého plánu oživení ekonomiky. Dva roky vnímám jako přiměřenou dobu, protože do roka se některé akce nedají připravit. Vzít resort po resortu (doprava, průmysl apod.) a snažit se z nich vytahat potenciál státních zakázek.
Dnes vláda říká “my všechno nastartujeme”, ale realita je opačná. Všechny firmy investice odsouvají, nejistota je pro ně příliš velká a na straně podnikatelů a majitelů průmyslových firem zde chybí ze strany státu jasný koncept. Nikdo neví, jestli něco bude stát objednávat. Odsouvají se opravy drah i výstavba všeho možného. Nejistota je nyní příliš veliká. Stát by měl přijít a jasně říct: „ano, máme dvouletý plán oživení, a můžete se spolehnout, že my jako stát to budeme tlačit dopředu“.
Druhou oblastí, jejímž prostřednictvím by měla vláda chtít nastartovat stát a ekonomiku, je na úrovni občana. Pokud stát jen pohne nějakou daňovou sazbou, nejde o dostatečně silný impuls k tomu, aby to oživilo domácí poptávku. Je třeba více, je nutné lidi přesvědčit, aby začali realizovat své investice. Mnozí lidé měli například v plánu rekonstrukci domu či nákup nového nábytku či automobilu. Nejistota současné doby ale občany vede k odkladům těchto investic a nákupů. Opatrnost občana se pochopitelně promítá do pozastavení spotřeby a vůbec společenské poptávky po zboží a produktech. 
Vláda by měla občany přesvědčit, že v této době pomohou naší ekonomice nejvíce právě tím, že své osobní investice nebudou odkládat a zrealizují je nyní. Bohužel nic takového jsme až doposud od vládních představitelů neslyšeli, což nás v Občanské demokratické alianci velice udivuje. Jiný recept na cestu z krize bohužel není. Když budeme všichni šetřit, skončí to tak, že se nakonec prošetříme ke strašlivé bídě. Ti, kteří neutrácí budou mít plné slamníky peněz, ale ve skutečnosti nebude naše hospodářství jako celek mít žádný potenciál k tomu, abychom se vrátili na předkrizová čísla.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama