Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2020 9:08:35

Hnutí SPD podporuje návrhy zákonů k ochraně zvířat!

Hnutí SPD podporuje návrhy zákonů k ochraně zvířat!

V neděli jsme si připomněli Mezinárodní den zvířat, který je stanoven na 4. října, tedy den, kdy zemřel františkánský mnich Sv. František z Assisi, jenž pečoval o opuštěná, nemocná a týraná zvířata a je uctíván jako patron všech zvířat.

Hnutí SPD plně prosazuje, abychom chránili zvířata před týráním, poškozováním jejich zdraví a jejich usmrcením bez důvodu. Vše je vedeno s cílem zvýšení úrovně ochrany zvířat v České republice. Ve Sněmovně od začátku svého působení aktivně vítáme a nadále budeme podporovat návrhy zákonů, které více chrání zvířata, což i dlouhodobě programově prosazujeme.

Mezinárodní den zvířat datuje počátek své tradice do roku 1931, kdy byl založen ve Florencii jako úmluva ekologů, kteří chtěli upozornit na situaci ohrožených druhů. Od té doby jeho význam narostl, obsáhl všechny druhy zvířat a slaví se v mnoha koutech světa. Datum 4. říjen byl vybrán, protože právě v tento den zemřel františkánský mnich Sv. František z Assisi, který se staral o opuštěná zvířata. Odkazem tohoto mezinárodního svátku je to, aby se každý majitel zvířete zamyslel, jak o své zvíře pečuje a ti, co si chtějí pořídit nové zvíře, by měl vést k zamyšlení, zda si zvíře vůbec májí pořídit a můžou mu věnovat dostatek času a péče.

To, že hnutí SPD není lhostejný osud zvířat, lze dokladovat pozměňovacími návrhy, které jsme ve Sněmovně předložili a které byly schváleny. Jako příklad uvedu pozměňovací návrhy naší poslankyně Moniky Jarošové, které rozšířily a zakazují metody týrání a usmrcování zvířat. Jedná se o zmrazení zvířat zaživa bez předchozího omráčení, kdy tato brutální metoda nebyla dosud v zákoně na ochranu zvířat zakázána. Dále se jedná o povinnost chovatelů zaregistrovat identifikační číslo psa (tzv. ČIP) do jednoho ze stávajících soukromých registrů, což přispěje k potírání množíren a zároveň se lépe ztracený pes dohledá. Další náš návrh se týkal zvýšení správních sankcí za týrání zvířat, které nebyly od roku 2008 zvyšovány i přes vysokou brutalitu pachatelů prováděnou na zvířatech.

Všichni naši poslanci hlasovali také pro výrazné zpřísnění trestů za týrání zvířat. Za týrání hrozí pachatelům nově místo pěti až šest let vězení a za chov zvířat v nevhodných podmínkách ohrožujících jejich život můžou soudy ukládat v krajním případě až desetileté vězení. Zvýšení trestních sazeb mimo jiné umožní soudcům v nejbrutálnějších případech bez omezení zvážit, že pachateli uloží i nepodmíněný trest odnětí svobody. Nebude možné podmíněné zastavení stíhání. V případě nejzávažnějších organizovaných trestných činů bude policie moci v rámci trestního řízení nasazovat odposlechy a usnadní se nařizování domovních prohlídek. Zákaz chovu zvířat míří na provozovatele množíren. Dodržování zákazu má kontrolovat veterinární správa. Naši poslanci také podpořili zákaz klecového chovu slepic, který by měly platit od roku 2027.

Hnutí SPD prosazuje zpřísnění trestů za týrání zvířat, neboť zastáváme názor prezentovaný veřejnosti naší poslankyní Lucií Šafránkovou, že úroveň a vyspělost společnosti se do velké míry pozná podle toho, jak přistupuje na obecné i konkrétní úrovni ke svým slabším a bezbranným členům, k dětem, seniorům, nemocným, handicapovaným – a v neposlední řadě i ke zvířatům. Také zvířata si zaslouží právní ochranu.

Hnutí SPD má nové webové stránky: www.spd.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama