JUDr. Bohumil Šimek

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2020 7:37:00

Nejvíce e szaměřujeme na dostatečnou kapacitu lůžek

Nejvíce e szaměřujeme na dostatečnou kapacitu lůžek

Krizový štáb COVID-19 jednal o vývoji epidemiologické situace

Včera se opět sešel Krizový štáb JMK, aby reagoval na aktuální situací související s COVID-19.

Krajská hygienická stanice JMK (KHS JMK) informovala krizový štáb o vývoji epidemiologické situace - denní nárůst se neustále zvyšuje, v JMK je přes 700 nových případů. S ohledem na tento vývoj apeluje krizový štáb kraje na všechny občany kraje k důslednému dodržování všech opatření nařízených vládou a Ministerstvem zdravotnictví, aby se podařilo zastavit tento trend a nehrozilo tak zahlcení zdravotnického systému v kraji.

KHS JMK aktuálně provádí trasování za výpomoci externího callcentra Ministerstva zdravotnictví ČR a využije nabídky krajského úřadu, Krajského ředitelství PČR a Masarykovy univerzity Brno na personální posílení callcentra pro trasování. Během příštího týden proběhne proškolení osob.

Na základě včerejší videokonference hejtmanů se členy Ústředního krizového štábu byla projednána také informace o omezování plánovaných výkonů v nemocnicích. Krizový štáb kraje zatím směrem ke krajským zařízením nebude vydávat žádné plošné nařízení. Ale samozřejmě jsou všechny tyto krajské nemocnice připraveny na to, že pokud to situace bude vyžadovat, budou omezovat provoz neakutních oddělení a také snižovat počty plánovaných výkonů tak, aby byla zajištěna dostatečná personální i lůžková kapacita pro případné zvyšování počtu pacientů k hospitalizaci. Zejména z personálních důvodů byla aktuálně uzavřena pouze některá neakutní oddělení v nemocnicích Kyjov, Znojmo a Hodonín.

„Samozřejmě se aktuálně nejvíce zaměřujeme na dostatečnou kapacitu lůžek v nemocnicích pro covidové pacienty. Znovu jsme apelovali na zdravotnická zařízení, aby se postupovalo při kontrolních testech u pacientů, kteří prodělali nemoc COVID-19, podle platného algoritmu Ministerstva zdravotnictví. Tím se uvolní část kapacity lůžek v nemocnicích. Krajem zřizované nemocnice jsou napojeny na centrální informační systém, kde pravidelně hlásí počty covidových pacientů, průběh jejich nemoci a také aktuálně volná lůžka pro případnou další potřebu. K dnešnímu dni je v krajských nemocnicích dostatečná kapacita lůžek pro covidové pacienty,“ řekl hejtman Bohumil Šimek. Zmiňovaný platný algoritmus najdete v příloze.

Dnes a zítra bude probíhat distribuce respirátorů pro potřeby škol a školských zařízení v JMK nezávisle na zřizovateli, a to prostřednictvím hasičského záchranného sboru přes obce s rozšířenou působností. Rozdělení ochranných pomůcek je realizována na základě instrukcí Ministerstva vnitra ČR, tedy 10 ks respirátorů FFP 2 na osobu.

Odbor sociálních věcí krajského úřadu JMK na základě rozhodnutí z minulého jednání krizového štábu připravuje mobilní tým sociálních služeb a zároveň sestavuje databázi dobrovolníků pro tuto práci. Tato kapacita bude využita zejména pro potřeby výpadku personálu v souvislosti s nemocí COVID-19. Většina krajských sociálních zařízení je vybavena rychlými antigenními testy na COVID-19 pro účely testování personálu. V příštím týdnu bude také vyhlášen stop stav v sociálních zařízeních kraje pro příjímání nových klientů.

Další jednání krajského krizového štábu bude reagovat na aktuální situaci, nejpozději se sejde ve čtvrtek 15. října 2020.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama