Ing. Jiří Rusnok

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2012 10:11:12

Věci veřejné odmítly zrušení poplatků za znečišťování ovzduší. Zůstaly osamoceny

Věci veřejné odmítly zrušení poplatků za znečišťování ovzduší. Zůstaly osamoceny

Všichni přítomní poslanci Věcí veřejných hlasovali proti pozměňovacímu návrhu poslance Jana Bureše z ODS, který postupně zruší povinnost velkých podniků platit za vypouštění škodlivin do ovzduší. Původní návrh Ministerstva životního prostředí přitom

„Nechceme likvidovat průmysl vysokými poplatky, ale je nutné, aby nesl odpovědnost za poškozování životního prostředí. Zvláště tady na severu Moravy to vnímáme velmi citlivě a proto je ten pozměňovací návrh pana poslance Bureše z ODS pro nás nepřijatelný,“ řekl poslanec Jiří Rusnok. Podle něj by princip „kdo znečišťuje, ten platí“ měl zůstat zachován jako nástroj motivující podniky k trvalému snižování emisí škodlivých látek. Směšovat diskusi o poplatcích s problémem emisních povolenek nepovažuje za férový argument, protože emisní povolenky se týkají pouze CO2 a netlačí na snižování produkce škodlivých látek. „My jsme nepodpořili odpuštění poplatků za znečišťování ovzduší už při projednávání na Hospodářském výboru. Hlasovali jsme, bohužel jako jediná strana, pro koalicí schválený vládní návrh,“ upozornil poslanec Rusnok.

Odpuštění poplatků navíc připraví státní rozpočet ročně až o 500 milionů korun a peníze tak budou chybět ve Státním fondu životního prostředí. „Bude to stát daňové poplatníky stovky milionů korun ročně, které mohly být reinvestovány do technologií snižujících znečištění ovzduší,“ řekl Pavel Dostál, gestor oblasti životní prostředí moravskoslezských Věcí veřejných. Podle něj působí prosazení pozměňovacího návrhu jako facka obyvatelům Moravskoslezského kraje. „Je to výsměch všem lidem, kteří žijí v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší, tedy většině lidí v Moravskoslezském kraji. Ptám se, čí zájmy hájí poslanci, kteří pro toto zvedli ruku?“

Návrh poslance Jana Bureše ruší od konce roku 2016 velkým znečišťovatelům poplatky za emise škodlivých látek s výjimkou tuhých znečišťujících látek (polétavý prach). I tento poslední poplatek ve výši 4200 Kč za 1 tunu má být zrušen v roce 2022. Pro návrh hlasovalo 25 poslanců ODS, 22 KSČM, 18 ČSSD, 11 TOP09 a jeden nezařazený poslanec. Jejich seznam naleznete zde http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=55604.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama