Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2020 16:03:00

Působení zahraničních zdravotníků bude představovat cennou pomoc

Působení zahraničních zdravotníků bude představovat cennou pomoc

Projev na 63. schůzi Poslanecké sněmovny 27. října 2020 k vládnímu návrhu na vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků členských států NATO a/nebo EU za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19

 Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

předkládám vám k projednání a ke schválení návrh na vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků členských států NATO a Evropské unie za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19. Materiál schválila vláda dne 22. října, následně byl materiál projednán výborem pro obranu Poslanecké sněmovny, který svým usnesením doporučil Poslanecké sněmovně, aby s ním vyslovila souhlas. Jedná se o reakci na naléhavou potřebu našeho zdravotního systému. Čeští zdravotníci jsou často přetíženi -

edná se tedy o reakci na naléhavou potřebu našeho zdravotního systému. Čeští zdravotníci jsou často přetíženi a vydávají se ze všech sil, aby se situaci podařilo zvládnout. Působení zahraničních zdravotníků bude představovat cennou pomoc a ulehčení v každodenním nasazení českého zdravotnického personálu.

Máme nabídku na pomoc 28 lékařů a zdravotníků ze Spojených států, jednáme o možném vyslání zdravotníků s Německem a rozbíhají se jednání s dalšími členskými státy NATO a EU, a to jak na bilaterální úrovni, tak i na úrovni obou organizací.

Chtěl bych zdůraznit, že zahraniční vojenští zdravotníci budou v České republice poskytovat zdravotní péči pod dohledem českých zdravotníků a beze zbraně. Chtěl bych zdůraznit, že se jedná čistě o zdravotnickou pomoc našim lékařům a sestrám od našich spojenců, a beru to jako veliké gesto a projev pomoci a solidarity. Může se jednat jak o jednotlivé zdravotníky, tak o skupiny či týmy vojenských zdravotníků. Navrhuje se souhlasit s pobytem vojenských zdravotníků ze zemí NATO a EU v celkovém počtu do tři sta osob za účelem zvládání pandemie covid, a to na dobu do devadesáti dnů od schválení.

Náklady spojené s pobytem vojenských zdravotníků by hradily vysílající země ve spolupráci s Ministerstvem obrany a Ministerstvem vnitra. Žádné další dodatečné požadavky na státní rozpočet nebudou.

Děkuji vám za podporu a pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama