JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2020 20:12:17

NEZAPOMÍNEJME NA MINULOST, VAŽME SI NADĚJE PRO BUDOUCNOST

 NEZAPOMÍNEJME NA MINULOST, VAŽME SI NADĚJE PRO BUDOUCNOST

Naší vlasti je 102 let. Úctyhodný věk pro občana, jen málokdo se ho dožije. My jako stát ano. Důvod k oslavě?

Proč ne, ale jak se to vezme. Jsou lidé, kteří nechtějí slavit existenci polovičního státu. Snad proto, že jsme bez odporu připustili rozpad republiky, ve jménu které v různých historických obdobích a na různých místech všude po světě prolévali krev její věrní synové a dcery! Československo, které  vzniklo 28. října 1918, už neexistuje, a je tu dnes  dost těch, kteří, žel, pohrdají státní suverenitou téměř třicet let. 

Proto "slavit" asi není ten správný výraz, správné pojmenování. Spíš by se hodilo - nezapomínat (to v každém případě), protože jak pravil Jan Werich: „Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ Prostě v teorii i praxi politických režimů  platí, že státy se udržují jen na základech  myšlenek, na kterých vznikly.

O tom, že jsme, není pochyb. Ale jsme těmi, kterými máme být? Jsme národem Čechů, Moravanů a Slezanů natolik do morku kosti, že jsme odhodláni bránit rodnou zemi proti všemu a všem, co se tu s nekalými úmysly zabydlí a nás odsunou na vedlejší kolej jen trpěných  nájemců ve vlastní zemi? 

28. říjen rozhodl o naší budoucnosti, určil nám místo, kam v Evropě patříme. Stovky a tisíce vojáků, odbojářů a dalších bezejmenných hrdinů šli zvláště za druhé světové války v ústrety smrti s hrdým zvoláním "Ať žije Československo!" Hlavně kvůli nim musíme být těmi, kterými být máme. Protože právě jim vděčíme za to, že dnes jsme. Prosím, nezapomínejme na jejich práci, utrpení i smrt. Připomínejme si ji při všech příležitostech. Oni ji přijímali odhodlaně, statečně, s pokorou a vědomím, že nebude zbytečná. 

Máme-li na tomto světě nějaké povinnosti, o nichž se nediskutuje, toto je bezesporu jedna z nich. Povinnost vůči minulosti, z níž se zrodila současnost. A jaká nás čeká budoucnost, to bude v prvé řadě záležet na tom, jak naložíme s onou nadějí. Nedopusťme, aby smrt kohokoli, kdo položil život za svou vlast, byla zbytečná. Není nic, co by toto jednání ospravedlnilo. 

Našemu státu přeji do dalších let hlavně pevné zdraví a zodpovědné občany, hrdé na to, že jejich domovem je právě Česká republika.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama