Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2020 9:09:00

Senát podpořil přijetí pomoci z NATO a EU

Senát podpořil přijetí pomoci z NATO a EU

Senátoři ODS a TOP 09 vítají přijetí pomoci od spojenců NATO a EU. Zároveň podporují vyplácení ošetřovného a pomocí pozměňovacího návrhu ho rozšiřují o osoby pracující na dohodu.

 Zákon o kompenzačním bonusu navrhují upravit, aby bylo možné využít program Covid – nájemné a zároveň čerpat kompenzační bonus. Po dohodě s ministryní financí posílají senátoři do Poslanecké sněmovny návrh na finanční podporu krajům ve výši 300 Kč na jednoho obyvatele. Zástupci senátorského klubu ODS a TOP 09 v závěru apelují na ministra zdravotnictví, aby zvážil nově zavedené otevírací doby obchodů, jelikož se obávají velkého shromažďování osob.

„Na zasedání podpoříme pozměňovací návrh paní senátorky Jitky Chalánkové a dalších kolegů, který zajistí ošetřovné i ‚dohodářům‘, na jejichž děti je uvalena karanténa. Je chybou této předlohy, že tuto skupinu opomíjí. Rovněž jsme rozhodnuti podpořit poskytnutí kompenzace kompenzačního bonusu krajům, byť v kompromisní výši 300 Kč. Nad rámec této schůze chci požádat nově jmenovaného ministra zdravotnictví, aby jeho opatření v boji s covidem byla srozumitelná, předvídatelná a podložená obecně zveřejněnými daty. Věřím, že většina občanů bude dodržovat taková nařízená opatření, kterým porozumí a o kterých budou vědět, proč jsou zaváděna. Zároveň bych chtěl požádat pana ministra Blatného o přehodnocení redukce prodejní doby. Obecně se vláda snaží bránit koncentraci většího počtu lidí a tímto omezením prodejní doby způsobuje přesný opak,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Jsem velmi rád, že Senát dnes podpořil přijetí pomoci v podobě zdravotnického materiálu a vojenských zdravotníků od našich spojenců v NATO a Evropské unii. Ještě větší radost mám z toho, že nad námi naši partneři nezlomili hůl, přestože jsme se začátkem roku zachovali hanebně, když jsme odmítli poskytnout stejnou pomoc Itálii, která ji tehdy zoufale potřebovala. Ministr Metnar to zdůvodňoval tím, že naše vojenské zdravotníky potřebujeme u nás, i když jsme nebyli ani zdaleka v takové situaci jako Itálie. Teď se karta obrátila a my s vděčností přijímáme stejnou pomoc, jakou jsme odmítli poskytnout. Snad tato lekce naše ministry naučí větší pokoře a solidaritě,“ sdělil první místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Tomáš Czernin.

„Předložila jsem jménem senátorského klubu ODS spolu s kolegy Rostislavem Koštialem a Pavlem Karpíškem pozměňovací návrh k zákonu o ošetřovném. Vyplácení ošetřovného v péči o děti v situaci, kdy jsou zavřené školy a školská zařízení, jako celek podporujeme. Pozměňovacím návrhem doplňujeme tuto možnost i pro osoby pracující na dohody v případě, že jejich dítěti byla nařízena individuální karanténa orgánem ochrany veřejného zdraví,“ vysvětlila senátorka Jitka Chalánková.

„Verze zákona o kompenzačním bonusu je odlišná od varianty z jarních měsíců. Nový zákon zaujme stejné příjemce, ale není tak plošný. Novou podmínkou je, že v případě podnikatelů musí jít o převažující činnost v oboru podnikání. Nový zákon neumožňuje využít souběžně i některé z dalších programů, které vláda vyhlásila v boji proti covid-19. Proto hospodářský výbor přijal pozměňovací návrh, který umožňuje čerpat souběžně kompenzační bonus a podporu z programu Covid - nájemné. Je to zásadní pro použitelnost tohoto zákona. Další důležitá věc je dopad tohoto opatření do rozpočtu samospráv. Senát prosadil poskytnutí jednorázového příspěvku obcím, kraje však doposud nedostaly nic. V Poslanecké sněmovně leží senátní návrh zákona o poskytnutí jednorázového příspěvku ve výši 500 Kč. Zatím však tento tisk nebyl projednán a do konce roku se s největší pravděpodobností projednat nestihne. Proto jedinou šancí, jak pomoci krajům, je prosadit pozměňovací návrh a vrátit senátní tisk zpět do Sněmovny s návrhem na rozšíření tohoto zákona o jednorázový příspěvek pro kraje. Proto hospodářský výbor, po konzultaci s ministryní Schillerovou, zvolil částku 300 Kč na jednoho obyvatele kraje (celkem vychází na 3,2 miliardy korun). Považujeme to za adekvátní kompenzaci. Věřím, že tento návrh bude dnes schválen a bude prosazen i v Poslanecké sněmovně,“ doplnil předseda výboru pro hospodářství, zemědělství, dopravu a senátor Vladislav Vilímec.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama