doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2020 11:41:00

Chceme umožnit občanům, aby se mohli nechat očkovat co nejdříve

Chceme umožnit občanům, aby se mohli nechat očkovat co nejdříve

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny dne 4. 12. 2020 k vládnímu návrhu zákona o distribuci očkování proti onemocnění COVID-19, o náhradě újmy způsobené tímto očkováním a o změně zákona o veřejném zdravotním pojištění


Děkuji. Vážený pane předsedo, milé dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vám představil návrh zákona, který upravuje úhradu nepovinného očkování proti onemocnění covid-19 vyvolanému SARS-CoV-2 z veřejného zdravotního pojištění pro všechny pojištěnce účastněné v systému veřejného zdravotního pojištění České republiky. Hlavním cílem tohoto návrhu je zakotvení nároku pojištěnce na úhradu očkovací látky a provedení očkování z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Upozorňuji, že pokud by k navržené změně nedošlo, dá se mimo jiné očekávat, že by zájem o jeho podstoupení mohl být významně nižší, než tomu bude v případě, kdy bude z prostředků veřejných rozpočtů hrazen, jinými slovy kdy bude pro jednotlivé pojištěnce bezplatný, bez nákladů.

Návrh dále upravuje samotný specifický způsob nákupu a distribuce očkovací látky, která musí být na základě rozhodnutí Evropské komise o schválení dohody s členskými státy o pořízení očkovacích látek proti tomuto onemocnění nakoupena přímo jednotlivými členskými státy, tedy přímo Českou republiku, a nelze tak využít standardních postupů podle zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Z tohoto důvodu je nezbytné nastavit obecný rámec vzájemných vztahů mezi státem, zdravotními pojišťovnami a distributory, kteří budou vybráni v jednacím řízení bez uveřejnění podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Návrh pamatuje také na odškodnění, a to je prosím podstatné, případné újmy způsobené očkováním proti onemocnění covid-19. Toto odškodnění by bylo řešeno podobně, jako je to u odškodnění újmy způsobené například povinným očkováním podle zákona 116/2020 Sb., o úhradě újmy způsobené povinným očkováním, jinými slovy, i když se nejedná o povinné očkování, a nebude se jednat o povinné očkování, stát přebírá garanci za toto očkování. To je poměrně podstatná informace.

Z uvedeného je zřejmé, že právní úprava bude mít dopad na veřejné rozpočty, primární nákup očkovacích látek je realizován tedy přímo státem ve spolupráci s Evropskou komisí, která zajistí nákup potřebného objemu pro všechny členské státy od různých výrobců. Česká republika pořídí očkovací látky na vlastní náklady, v současnosti zatím utracené peníze nebo podepsané smlouvy činí zhruba 1,7 miliardy, nicméně tyto náklady budou stoupat v závislosti na těch dalších objednávkách, s cílem proočkovat alespoň 60 - 70 % dospělé populace.

Drtivá většina očkovacích látek bude využita pro očkování osob pojištěných v českém systému veřejného zdravotního pojištění a všechna takto provedená očkování budou následně uhrazena státu zdravotními pojišťovnami. Aplikace očkovacích látek bude dále pro zdravotní pojišťovny znamenat náklady ve výši přibližně 5 miliard Kč, které jsou spojené s tím vlastním očkováním jako takovým. Systém veřejného zdravotního pojištění ponese rovněž náklady na distribuci, jakož i na spotřební materiál a hrubým odhadem se může jednat o další desítky milionů Kč.

Vážený pane předsedo, milé dámy, vážení pánové, z důvodu řešení dopadu epidemie onemocnění covid-19, kdy je vysoce žádoucí, umožnit občanům, aby se nechali očkovat proti této nemoci co nejdříve, je nezbytné přijmout zákon zajišťující dostupnost očkování proti tomuto onemocnění v co nejkratším termínu, a proto také navrhujeme jeho přijetí ve stavu legislativní nouze.

Dovoluji si vás tedy požádat o podporu tohoto materiálu. Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama