JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2020 7:33:00

I přes složitou situaci chceme dál podporovat venkovské prodejny

I přes složitou situaci chceme dál podporovat venkovské prodejny

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a krajský radní pro oblast venkova, životního prostředí a zemědělství Miroslav Krčil jednali se zástupci Regionální agrární komory Pardubického kraje.

 Cílem bylo nastavení spolupráce na stávající čtyřleté období v rámci podpory a prezentace regionálních producentů, další rozvoj komunikace zemědělců s krajskými středními školami či organizace krajských dožínek.

„Spolupráce se Regionální agrární komorou je dlouhodobě na dobré úrovni a chceme ji i nadále rozšiřovat. Stanovení priorit pro další období bude součástí smlouvy o spolupráci, kterou bychom chtěli podepsat v prvním čtvrtletí příštího roku,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten potvrdil záměr kraje pokračovat i nadále v podpoře venkovských prodejen. „I přes stávající složitou situaci způsobenou výpadky příjmů chceme i nadále pokračovat v dotační podpoře venkovských prodejen i se zohledněním nabízených výrobků z regionu. Zároveň hledáme cesty jak více využívat regionální producenty pro školní nebo závodní stravování,“ řekl hejtman.

Podle Miroslava Krčila bude kraj aktivní také v rámci osvěty a prezentace regionálních potravin. „Dlouhodobě spolupracujeme s projekty MLS Pardubického kraje a Regionální potravina Pardubického kraje. Chci jednat s organizátory tak, abychom prezentaci regionálních výrobců posílili a netříštili síly tam, kde to není potřeba. Bohužel z důvodu protiepidemických opatřeních se nekonala řada prezentací, ale doufám, že i díky prezentaci například na sociálních sítích se nám podaří úspěšné producenty zpropagovat a motivovat i ty, kteří se prozatím nepřihlásili,“ sdělil Miroslav Krčil.

Stejně jako celou řadu dalších odvětví, také zemědělství zasáhla koronavirová pandemie. Podle viceprezidenta Agrární komory ČR Leoše Říhy čekají zemědělci na větší podporu státu. „Firmám podnikajícím v oblasti zemědělství, kdy se většinou jedná o provozy nepřetržité s nemožností jejich zastavení, by pomohl podobný program, jako byl v první vlně Antivirus C. Musel by však být spravedlivější a dotýkat se prvých 50 zaměstnanců ve všech firmách bez ohledu na jejich velikost. Navíc se vůbec nebavíme o výchozím stavu, kdy podpora zemědělců u nás není vůbec srovnatelná například s Bavorskem, ale i dalšími nejen německými spolkovými zeměmi,“ řekl Říha.

Jedním z dalších témat jednání byla příprava krajských dožínek, pro které byl vybrán termín 19. září 2021. Dále byla debatována aktuální témata spojená s morem prasat, který se rozšířil zatím hlavně v Polsku. V České republice přijali opatření třeba ve Šluknovském a Frýdlantském výběžku, ale je možné, že je bude potřeba rozšířit na celé pohraničí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama