Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2020 9:35:08

Hlasovali jsme proti vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2021!

Hlasovali jsme proti vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2021!

Při schvalování státního rozpočtu poslanci SPD prokázali, že prosazují priority vyplývající z programu hnutí.

Minulý pátek byl v Poslanecké sněmovně schválen návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Vládní návrh počítající se schodkem 320 miliard nakonec podpořili poslanci za hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

Poslanci za hnutí SPD hlasovali proti vládnímu návrhu státního rozpočtu ve třetím čtení, neboť k němu měli podstatné výhrady. V rámci jeho druhého čtení předložili více než dvě desítky pozměňovacích návrhů spočívajících v přesunu peněz uvnitř rozpočtu, které považovali za důležité, a byly v souladu s naším programem.

V rámci naplánovaného posledního projednávání státního rozpočtu ve středu 16. prosince poslanci na návrh Romana Kubíčka (ANO) odložili hlasování o návrhu státního rozpočtu na příští rok do pátku, neboť menšinová vláda ANO a ČSSD neměla dojednanou podporu pro jeho schválení. Komunisté, kteří kabinet v dolní komoře tolerují, podmiňovali své hlasy přesunem deseti miliard korun z kapitoly obrany do rozpočtové rezervy. K tomuto požadavku komunistů se vyhradila ČSSD, že za těchto podmínek rozpočet v žádném případě nepodpoří. Před polední přestávkou premiér Babiš ve Sněmovně přiznal, že vláda nyní podporu pro návrh rozpočtu nemá, a pak apeloval na opoziční poslance, aby opustili při hlasování o rozpočtu jednací sál, čímž by umožnili jeho schválení. Žádná z opozičních stran jeho požadavku nevyhověla. Za hnutí SPD to premiérovi sdělil ve svém vystoupení náš předseda Tomio Okamura. Po polední přestávce už Sněmovna o rozpočtu nejednala kvůli vyžádaným přestávkám pro poslanecké kluby ANO, ČSSD a KSČM. V nich premiér Andrej Babiš jednal s komunisty i se sociálními demokraty.

Páteční jednání proběhlo dle předpokladů. Opoziční strany kritizovaly návrh státního rozpočtu a naopak zástupci vládních stran a komunisté ho podporovali. Schválené pozměňovací návrhy byly přijaty z dílny ANO, ČSSD a komunistů, ostatní byly zamítnuty, včetně všech předložených hnutím SPD. Ve 13 hodin odpoledne proběhlo to nejdůležitější hlasování: přítomno 106 poslanců, 56 poslanců pro, 50 proti.

Nakonec se premiérovi podařilo „přesvědčit“ jak ČSSD, tak komunisty. Z armádního rozpočtu tak bylo přesunuto 10 miliard korun, které se tam údajně hned na začátku příštího roku vrátí zpět. Toto jednání a jeho průběh zcela odhalilo nejednotnost poslanců zvolených za ČSSD a KSČM, čímž byl vyslán silný signál pro občany, aby těmto politickým stranám v nadcházejících parlamentních volbách na podzim příštího roku neodevzdali svůj hlas. 

Hnutí SPD své postoje nemění a nebojí se je veřejně prosazovat, což prokázalo i v rámci projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Hnutí SPD by rozpočet podpořilo pouze na základě splnění svých podmínek a schválení námi předložených pozměňovacích návrhů. Jelikož se tak nestalo, tak poslanci za hnutí SPD hlasovali proti schválení státního rozpočtu na rok 2021.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama