JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2021 16:37:00

Větší nezávislost pro Ústavní soud, NKÚ i ČNB

Větší nezávislost pro Ústavní soud, NKÚ i ČNB

V současnosti nemohou poslanci horní komoru přehlasovat pouze ve dvou případech: při změně Ústavy a při úpravě volebních zákonů. To se může v budoucnu změnit.


Senátor a předseda senátní komise pro Ústavu Zdeněk Hraba přichází s novelou Ústavy, která má nově mezi tyto normy zařadit i zákon o Ústavním soudu, Nejvyšším kontrolním úřadu a České národní bance. Navrhovanou změnu podpořil ústavně-právní výbor Senátu.

„V současnosti mohou být jedněm z nejdůležitějších institucí, jako je Ústavní soud, ČNB nebo NKÚ, poměrně snadno změněny pravomoci i jejich působnost. A to prakticky pouze Sněmovnou,“ popisuje senátor Hraba. Podle jeho návrhu má být nově Senát nepřehlasovatelný v případě změn zákonů o zmíněných institucích. „Senát nyní při projednávání změn těchto zákonů nemůže sehrát roli pojistky, která se od něj očekává,“ říká Hraba. Podle něj dostanou touto novelou jedny z nejdůležitějších institucí České republiky záruku kontinuity.

„Například zákon o Ústavním soudu řeší i to, kdo a za jakých okolností se na něj může obracet,“ říká senátor Hraba. „To je jeden z důvodů, proč nemají mít rozhodující slovo pouze poslanci. Navržená novela zabrání unáhleným změnám ve fungování těchto institucí a naopak zajistí, že na případných změnách bude panovat široká shoda,“ dodává.

Navržená změna Ústavy si získala širokou podporu také na prosincovém jednání senátní komise pro Ústavu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama