JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2021 9:45:00

Jsme připraveni na kompromis, bonus pro vítěze nemá šanci

Jsme připraveni na kompromis, bonus pro vítěze nemá šanci

Ve středu se sešla Stálá komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury, aby projednala možnosti úpravy volebních pravidel v souvislosti s nálezem Ústavního soudu.

 Shodli se na tom, že změny mají být minimalistické a v rámci toho, co bylo Ústavním soudem označeno za protiústavní. Se svými protějšky ze sněmovní komise se senátoři shodli na uskutečnění dalších společných jednání.

„V Senátu je zřejmě největší shoda na zachování čtrnácti volebních krajů. Změna volební úpravy by měla být podle naší komise srozumitelná a minimalistická přesně v rámci mantinelů, které stanovil Ústavní soud,“ říká k výsledku jednání předseda senátní ústavní komise Zdeněk Hraba. Jednání se zúčastnili i členové sněmovní komise pro Ústavu. Ti senátory ujistili, že k projednávání novely volebního zákona by mohlo dojít již na březnové schůzi Poslanecké sněmovny.

Z jednání vyplynulo, že se v nejbližší době uskuteční společné jednání zástupců poslaneckých a senátorských klubů společně s vedením obou parlamentních komor a předsedů ústavně-právních výborů a předsedů obou ústavních komisí.

Diskutovalo se také o takzvaném bonusu pro vítěze. „Umělé zvýhodňování vítěze voleb na úkor stran s nižším volebním výsledkem není potřeba, protože se ukázalo, že nefunguje. Ke stabilitě koalic, jak bylo zamýšleno, to rozhodně za posledních 20 let nevedlo,“ říká na závěr Hraba.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama