Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2021 16:35:40

Chci nastartovat rozvoj moderní energetiky

Chci nastartovat rozvoj moderní energetiky

Komentář na facebookovém profilu k rozvoji energetiky


Proto navrhuji zavedení systému aukcí, který se v zahraničí velmi osvědčil a naše vláda ho nepochopitelně opomíjí. Například v Německu se podařilo díky tržní soutěži stlačit ceny solární energie od roku 2015 až o polovinu! U nás by mohl v tomto desetiletí přinést úsporu miliard a vytvořit desetitisíce pracovních míst! Jak? To se dočtete níže.

V navrhovaném systému bude mít vláda možnost vyhlašovat samostatná kola aukcí pro daný typ zelené energie, a to podle vývoje technologií. Systém je tak technologicky neutrální a zajišťuje, že tu vznikne skutečné tržní prostředí pro využívání obnovitelných zdrojů a tlak na budoucí využití těch nejlevnějších a nejefektivnějších. Jako odběratelé díky tomu budeme čerpat výhody zelené energie za rozumné peníze.

Z hlediska zájemců o výstavbu by systém fungoval tak, že by předkládali své projekty s jasně stanovenými výkupními cenami. Provozní podporu by získali pouze ty s nejnižší cenou. Navíc ve svém návrhu jasně definuji, kam lze umístit solární projekty. Jde zejména o střechy, průmyslově znečištěné lokality nebo neúrodnou půdu. Aukce se mohou vyhlásit také pro inovativní řešení jako jsou projekty agrivoltaiky nebo fotovoltaiku umístěnou na vodní hladině.

Na podporu dosáhnou malé a střední výrobny, firmy, školy, úřady, obce nebo i rodinné domy. Ti všichni by mohli umístit solární panely na střechy svých nemovitostí a začít za předem jasně stanovených podmínek vyrábět solární energii. Vláda s něčím takovým bohužel vůbec nepočítá.

Celý systém jsem připravoval ve spolupráci se Svaz moderní energetiky, Svazem průmyslu a obchodu, Hospodářskou komorou, Svazem měst a obcí nebo se Sdružením místních samospráv a s ekologickými organizacemi. Ti všichni vidí v rozvoji obnovitelných zdrojů výrazný potenciál. Konkrétně se jedná jen v průběhu tohoto desetiletí o reálný prostor k vytvoření až 30 tisíc pracovních míst a růst HDP o 7%!

Současně můj návrh zavádí pro odčerpání možných nepřiměřených zisků zvýšení solární odvodu (tzv. solární daň) a to ve výši 10 % pro projekty z roku 2009 a 2010. Solární odvod přinese každý rok do státního rozpočtu až 5,5 miliardy, o které půjde snížit zatížení spotřebitelů v platbách na zelené zdroje energie. Je to jasná a předvídatelná částka, na rozdíl od vládního návrhu nebude nutné zvyšovat kapacity úředníků pro kontroly projektů a opatření je také předvídatelné pro majitele elektráren.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama