Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2021 9:17:33

Vyřeší Zákon o dostupném bydlení bytovou krizi?

Vyřeší Zákon o dostupném bydlení bytovou krizi?

Milí sousedé, v novém rozhovoru pro seznamzpravy.cz volá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová po co nejrychlejší výstavbě sociálních bytů🏠.

V rozhovoru se téma výstavby bytů řeší v souvislosti s plánovaným projednáváním návrhu zákona o dostupném bydlení, od kterého si mnozí slibují vyřešení bytové krize. Jako jeden z konzultantů upraveného návrhu zákona jsem pochopitelně rád 😊, že se problematika nedostatku bytů blíží k funkčnímu řešení. Je ale stále důležité mít na srdci několik velmi podstatných bodů, bez kterých se šuplík „sociální bydlení“, který je jen částí celé sekce bytové krize, stane velmi nepříjemným problémem nás všech.

➡️První z bodů vyvstává už při realizaci výstavby a pronajímání nových bytů, kde je zapotřebí dohlédnout na sociální složení budoucích nájemníků. Čím bohatší bude takové spektrum, tím větší je šance na bezproblémové soužití. Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že stejné sociální zázemí pomůže k většímu poutu mezi sousedy, jde o nebezpečné podhoubí pro vznik ghetto čtvrtí. Na Praze 11 takovou nepříjemnou zkušenost totiž máme s ubytovnou Sandra a z událostí jsme se tak měli možnost poučit. A i proto si myslím, že by podoba budoucích bytů měla být variabilní a barvitá – od atraktivních pro realitní trh, po vhodné bydlení pro seniory, nebo mladé rodiny s dětmi. Vznikne tím živoucí městská část, která nesklouzne k závažným sociálním a patologickým jevům ve společnosti.

➡️Ruku v ruce s výstavbou takových bytů by měl jít i druhý bod, kterým jsou podpůrné sociální programy. Nastěhováním se do bytu totiž celý příběh bytové krize nekončí. Je zapotřebí vytvořit takové programy, které budou pozitivně motivovat sociálně slabší rodiny a jedince, aby se o sebe postupně ekonomicky postarali a časem si mohli dovolit tržní nájem.

Jsem rád, že se v novém návrhu zákona otiskla i má zkušenost s bytovou politikou z Prahy 11. Hledáním konkrétních příběhů a využití praxe z terénu lze předejít sterilním schématům, které v reálném životě nefungují. A v zájmu nás všech je, aby dostupné bydlení fungovalo.

Co si o celé záležitosti myslíte vy? Napište mi svůj názor sem👇👇👇dolů do komentářů pod tento příspěvek.

Článek, na který reaguji najdete zde:
👉https://www.seznamzpravy.cz/.../socialni-byty-potrebuje...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama